• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowe diy, dylemat

Reakcji
0
Witam
zabieram sie od czerwca za kolejne kolumny, do pokoju 12-14m^2, mam sporo dylematow, chcialbym abyscie mi pomogli w ich rozwiazaniu.
po 1. czy robic konkstukcje 2 drozna, czy 3 drożną, z mniejszym wooferem, zeby nie "dusił" sie w mniejszym pokoju( stawiam na to).
po2. Jakich głosnikow w cenie do 1500zl uzyc, chcialbym znac wasze zdanie, bo macie juz doswiadczenie, wiecie co jak gra, sam mam zbyt duzy wybor w tym budzecie.
Napęd yamaha rx-497 z cd do kompletu. Muzyka w znaczniej czesci rock, lekkim metal, troche bluesa,jazzu, spokojnych wokali itd :)
Prosze o zaproponowanie mi paru projektow z opracowana zwrotnica i odpowiedzenie na moje pytania
Z gory dziekuje i pozdrawiam ;)

A może po prostu 3 drogi na STX i zwrotnicę? Jest to bardzo udany projekt i welu userów go sobie ceni

bibi717 napisał:
A może po prostu 3 drogi na STX i tą zwrotnicę?

Znajomy ma własnie 3 drogi w 12 mkw i sam twierdzi ze sie kisi :) przeniósł do salony 20mkw i mu kopara opadła :)

alhut napisał:
kolumny, do pokoju 12-14m^2

Ja bym proponował porządne 2 way na Seasach 18cm woofer ;P lub 2.5way ale z myślą przeniesienia do większego pokoju :)

Osobiście mam 2xARN188 w kolumnie i na bass nie narzekam ale kolumny sie kisza :P ciche słuchanie ok ale zeby dostały pewien pulap Voltów żeby się rozbujały to już wysiedzieć nie idzie ;) i zastanawiam sie nad 2 way STX AWX :)

No wiesz. Ja mam w pokoju 12mkw 2x ZG 30 i już jest głośno że sąsiedzi pukają :)
Lepiej mam u babci. Stoi tam kino 4xZG40 + sub na GDN 30/120 tylko że tam już pokój ok.35mkw

stawiam na 8945 i 9950, sporo poczytalem i to powinine byc dobry wybor.
Te 3 way classic za duze do mojego pokoju `

[ Dodano: 2010-04-26, 21:35 ]
i jaka jest roznica miedzu 8945-a a 8945-p?

i tak dopiero w czerwcu bede robil, zbieram pieniazki narazie, wiec tego zestawu z kep-em nie kupie.
Zdecydowalem sie na Ushery, 8945 i 9950, jednak jezeli bylaby zwrotnica to wolalbym zaoszczedzic i zrobic 8935a i 9950, albo 9930. Bedzie sporo gorzej, czy na podobnym poziomie?

[ Dodano: 2010-04-27, 17:34 ]
chyba jednak zdecyduje sie na er18 i 27tbfc/g, tylko znow pojawiaja sie dylematy...
27tbfc/g czy 27tbfc?
ca18rnx, czy er18rnx?
Przepraszam za zamieszanie ale ciezko sporzytkowac dobrze taki budzet

alhut seasy alu i ushery maja troche inne brzmienie... Musialbys do kogos podjechac i posluchac seasow czy usherow jak graja. toma085 bardzo dobrze opisal w swoim watku seasy i ushery.

Powrót