• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowe głośniczki

Reakcji
0
Witam. Dzisiaj kupiłem auto WV polo IV wraz z radyjkiem KENWOOD KDC W3041 i głośnikami(prawdopodobnie seryjne). Mam prośbę abyście doradzili mi jakieś głośniczki do 300zł bo te głupieją przy muzyce metal, przy hip- hop jest ok. Mam jeszcze jedno pytanko jaka moc rms ma to radyjo. Pozdrawiam i czekam na propozycje;P

Bolec napisał:
Skąd wiesz ze jest takie THD?
bo wszystkie radia wykozystuja uklady scalone. a w notach katalogowych tych ukladow mozna takie dane odczytac :P

tak wiec zeby to jeszcze normalnie gralo to masz do dyspozycji ok 17-20W
Bolec napisał:
Mam prośbę abyście doradzili mi jakieś głośniczki do 300zł bo te głupieją przy muzyce metal, przy hip- hop jest ok.
co to znaczy glupieja? z czym sobie nie radza?

do 300PLN polecam zestaw odseparowany Helix Dark Blue 62.1 albo Hertz (modelu nie pamietam) Mogą być też PowerBassy modelu też nie pamiętam. w tej cenie nic lepszego nie ma z nowych zestawów.

od helixów znacznie lepsze są signaty. Trzeba sobie skompletować zestaw mid-bas (serii L16 na papierze za 170zł/para - tych słuchałem i było dobrze, albo H16 na plastiku za 200/para) tweeter (też są dwa - te tansze 85zł) i zwrotnicę, niepamiętam za ile. Razem wychodzi koło 300zł

Jeśli hertz to chyba DSK bo ESK to nie ta półka...

PS: mowa oczywiście o 16cm, jak masz 13 to warto otwory powiększyć. Poza tym kieszeń to tylko ozdoba - głośniki montuj na dystansach do blachy.

zadne zestawy co wymieniliscie zbytnio sie nie nadadzą do muzyki typu metal tutaj powina byc zachowana dobra barwa dzwieku i czystosc zakładałem kiedys zestaw do przodu do wlasnie tego typu muzyki ale musze zobaczyc co to było mysle ze miesciło sie to w tym budrzecie :wink:

zaproponuje Ci takie Hifonics TX6.2c bardzo przyjemne brzmienie chodz potrzebny wzmacniacz do nich lub takie ALPINE SPS-171A bardzo dobrze spisuja sie przy tej muzyce juz pod samym radiem :smile:

w instrukcji jest napisane:
max moc wyjściowa: 50W x 4
Moc pełnej szerokości pasma (przy mniejszych szumach niż 1% THD) 30W x 4

wiec rms = 30W i przy 1% THD? a nie jak kolega napisał 10%

to tylko na papierze jest w rzeczywistosci wyglada to troszke inaczej chodz z drógiej strony moze i tak byc jak mówisz :wink:

Papier wszystko przyjmie...
Popatrz w noty wielu scalaków przygotowanych do pracy przy 12V, to się przekonasz, że prawda wygląda nieco inaczej.

Poza tym. Te 30W ni jak ma się do zewnętrznego wzmacniacza o takiej mocy

Bolec napisał:
Moc pełnej szerokości pasma (przy mniejszych szumach niż 1% THD) 30W x 4

niestety ale fizyki nie obejdziesz i dysponujac takim napieciem jakie masz w samochodzie (bez przetwornicy) nie uzyskasz takiej mocy

Powrót