Witam, w ferie zamierzam zrobić sobie nowe kolumny do pokoju ( ok. 15m kw), dysponuje budżetem 800zł za głośniki, zwrotnice, kable, terminale, br, wytłumienie itp. czyli ok. 600zł na same glosniki. Muzyka jakiej slucham to głównie rock. Wzmacniacz jaki posiadam to Yamaha rx-497, lecz niedlugo będzie nowy, w podobnej klasie. Chciałbym aby wysokie tony byly bardzo detaliczne ( myślałem tu o seasie na górę ) no i bas bardzo dynamiczny, bez zamulania, średnica też ma być dokładna. Mam obecnie w salonie ( kolumny ojca) na 18AKX i DX25, gra to wg. mnie bardzo ładnie, jednak przyznam, że chciałbym osiągnąć odrobinę lepszy dźwięk ( wiadomo, że człowiek zawsze dąży do lepszego, niż ma) . Zdaję sobię sprawę, że może to być ciężkie w takim budżecie, bardzo podobnym do kosztów tamtych kolumn. Chciałbym budować podłogówki, jednak monitory też wchodzą w grę. Podłogówki chciałbym ze względów estetycznych. Chciałbym też na wooferze 18cm, ew. 15cm, jednak jakby była taka możliwość to pozostałbym przy 18stce. Prosiłbym o propozycje gotowych projektów z opracowanymi zwrotnicami, ponieważ zależy mi na dobrym spożytkowaniu tych pieniążków, ponieważ dla mnie, nastolatka to jest spora suma ;D Pozdrawiam i życzę wesołych świąt