• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowe seasy, czy warto ?

Nie wiem kolego jakim autorytetem jest dla ciebie kolega misiomor z audiostereo ale dla mnie wielkim i on odradza obydwa pierwsze.

wiec radzisz pozostać przy er18 i 27tdfc/g lub 27tdfc ( co lepsze? )
Czy cos innego?
Przepraszam ze tak ciagle pytam, upewniam sie itd, ale dla 16 latka tak spory budzet, zbierany dosyc dlugo i ciezko musi byc dobrze spożytkowany.

Nie nie radze przy tym zostać, ale pytałem misiomora o te dwa projekty i wytłumaczył mi parę rzeczy dlaczego są nie najlepsze, że są inne ciekawsze propozycje i lepiej zaprojektowane.

Z tego co czytam, to żaden projekt nie jest dobry :D

Ale przeglądając wypowiedzi konstruktorów na temat konstrukcji spod innej ręki, to różnie z tym bywa. Wiadomo są konstrukcje skaszanione, ale wiele jest też ocenianych "negatywnie" ze względu na inne preferencje danego budowniczego. Jeden będzie obniżał podział żeby mieć jak najlepsze charki kierunkowe itd, a drugi będzie dobierał podział pod voicing :), bo uzna, że zbyt niski podział źle wpływa na ogólny odbiór wokali.

Także każdy może mieć swoją koncepcje zależnie od upodobań. Ja w tym widzę 2 zalety.
Oni potrafią stworzyć zestaw pod swoje ucho z czego będą zadowoleni, a my mamy wybór :)

a moze polecicie cos 13-15cm z wooferow? Do takiego pokoju tez by wystarczylo, myslalem nad al130, aurumem ac130, jakims małym etonem, tylko zeby jeszcze byla zwrotnica opracowana. Na gore ( lecz to raczej awykonalne, bo nie widzialem zwrotnicy) moze jakas wstęgę, jednak troche budzet nie ten...
Ogólem cos wartego 1200zl, co polecicie?

Polecić nie mogę, gdyż go nie słuchałem, ale mam wielką ochotę zrobić sobie jakieś małe podstawkowce na głośniku Fountek FW146. Wydaje się być interesującym głośnikiem, a chciałem coś zrobić na metalowych Visatonach AL130, ale ich cena jest odstraszająca, a te Founteki są znacznie tańsze. Mam taką koncepcję połaczenia tego FW146 z kopułką Visatona DSM 25R lub z Seasem 27TAFC/G.

Powrót