• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowicjusz i budowa subwoofera

Reakcji
0
witam
chciałbym zbudować suba do kina domowego amplituner DENON AVR 1306 , DVD 1730 i do tego głośniki WHARFEDALE Cristal . Mam już projekt obudowy ale tylko wizualnie mniej więcej wiem jak sub ma wyglądać , zwracam się do was z prośbą o dobranie głośnika wzmacniacza zwrotnicy . i czy mam zrobić zamknięty czy BR
proszę o pomoc
Pozdro

Chcesz to amplitunerem napędzić, czy masz osobny wzmacniacz?? Bo do suba to powinieneś mieć osobny wzmacniacz z filtrami.

raczej osobny wzmacniacz .... myślałem o takim na tylnej ścianie suba
Maxi, pomieszczenie jakieś 36 m2 salon , kasa pojęcie względne znajdzie się myślę że na głośnik powinno wystarczyć jakieś 200-250 pln , wzmacniacz może do 300 pln + reszta
oczywiście jak się da zrobić taniej to płakał nie będe :D
pozdro

[ Dodano: 2008-01-24, 15:25 ]
co powiecie na to ??
http://www.allegro.pl/item298941267_jbl_cs_1204_basowa_nowosc_masa_gratisow_hit.html
pozdro

[ Dodano: 2008-01-24, 15:32 ]
i coś takiego
http://www.allegro.pl/item298323641__super_wzmacniacz_do_subwoofera_200w_z_autoon_off.html

[ Dodano: 2008-01-24, 17:59 ]
chyba ten głośnik będzie lepszy
http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8137a-p-1175.html

Co do elektroniki to proponowałbym Ci skontaktować się z Irkiem. Gdzieś się spotkałem z opinią że wzmacniacz z Twojego linku nie jest najciekawszym rozwiązaniem.
Ja właśnie kończę budowę swojego pierwszego suba i poszedłem za głosem forumowiczów, i kupiłem wzmak od Irka. Po prostu super. Cena podobna a masz pewność (od nas :razz: ) że nie kupujesz kota w worku. Co do głośnika to wydaje mi się, że są lepsze rozwiązania ale to już może koledzy...

Ten wzmacniacz, to jakaś słabizna...nawet nie podają na ilu ohmach jest te 100W ;)
Usher ma 8ohm, więc jak go chcesz napędzić takim słabym wzmakiem? Co do jbl-a, to do niego nie podaja nawet ts-ów?? W ogóle przeczytaj sobie artykół o wyborze subwoofera...do takiego dużego pokoju, to 30cm i 300W.

Potrolu, odkup od UKA mivoca XAW310 i do tego panel 300W od irka. gwarantuje ze bedziesz zadowolony a reszta domownikow (i ewentualni sasiedzi) mocno wkurzeni...

widziałem tą aukcję ale to chyba będzie mi trochę za dużo w kasie 400 za głośnik + reszta to wyjdzie mi ponad 1000 pln trochę za bogato , i nie wiem jeszcze jak miałby wyglądać sub z dwoma głośnikami bo to już chyba większa matematyka :mrgreen:

Potrolu napisał:
nie wiem jeszcze jak miałby wyglądać sub z dwoma głośnikami
a chociazby tak :P

jak niechcesz tyle wydac to bierz jednego i panel 150W za 250zl. i masz bardzo dobrego suba ;)
szyb moze tym nie wywalisz ale za to pieknie podkresli dolne rejestry...

ile litrów powinna nieć obudowa do takiego głośnika i jak to się liczy mam jakis program ale tam nie ma takiego głośnika a nie wiem jak dodać parametry tego aby policzyć

Powrót