• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowicjusz w budowie kolumn

Reakcji
0
Hej. Widzę ze jest tu dużo osób utalentowanych w budowie, ja niestety jestem w tym zielony dlatego kieruje te pytanie do was a mianowicie chodzi mi o te kolumienki Stx przedstawione w linku. Chodzi mi dokładnie materiał tłumiący jaki może być tam zastosowany i jaka długość i średnica może być rur do Bass- reflex. Wiem ze nie jesteście jasnowidzami ale może po tylu wykonanych pracach może będziecie się w tym orientować. Reszta jest wyłożona w sumie na tacy i chyba nie potrzebuje więcej informacji. Ale to się jeszcze zobaczy:-) A jeśli macie jakieś projekty w mniej więcej tych wymiarach co ta kolumienka to proszę przesłanie. Z góry dziękuję :-)

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=390&vItemDB=itemdb

A dlaczego można wiedzieć?? Jeśli tak twierdzisz to może nasz jakieś konstrukcje o podobnych wymiarach??

To wymiary są dla Ciebie najważniejsze w kolumnach? To może kup jakieś ładne skrzynki bez głośników... :lol:
A na poważnie: nie rób tego, bo nie warto. Słabe głośniki i za podobne pieniądze mozna zrobić coś lepszego - dlatego.

Hmm Ale chciałem cos sam zrobić od podstaw. Wiem ze wymiary nie są najważniejsze ale akurat taka wielkość mi odpowiada bo mam trochę mały pokój i w sam raz by mi pasowały a jeśli chodzi o konstrukcje to jest dosyć prosta i dlatego chciałem się tego podjąć. A macie jakies projekty coś w tym stylu???

Maestroo, napisz ile masz pieniedzy, jaki wzmacniacz i jakie pomieszczenie?
przydala by sie tez informacja czego sluchasz?

Jeśli chodzi o wzmacniacz to mam TECHNICS SA-GX200, taki sam jest na alegro jeśli chcecie więcej informacji. A jeśli chodzi o kasę to nie mam teraz określonego budżetu z czasem to by wyszło, a pokój no jest 4m na 1,75m. A jeśli chodzi czego słucham to nie mam określonego stylu ale w większości to muzyki klubowej. Ale tez nie mam pewności czy by to stało w większym pokoju. A jeśli to informacja to Wzmacniacz jest podłączony do komputera i większości muzyka z niego Idze.
Oto link do wzmacniacza http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=301120764

Maestroo, te kolumny cos pokazales sa naprawde kiepskim wyborem! przejrzyj dzial WLASNE KONSTRUKCJE i moze cos ci sie spodoba.

ogolnie gdybys mogl powiedziec ile chcesz miej wiecej wydac pomoglibysmy wybrac ci cos najlepszego;)

Hmmm z tego co przemyślałem wczoraj i określiłem swój budżet to będę miał mniej więcej 600zl na wydani ale oczywiste może się to zimnic bo jeśli chodzi o zrobienie samych konstrukcji to na pewno nie wydam tyle a głośniki mogę kupić z czasem, no i teraz następne moje pytanie czy jeśli możecie mi pomóc w doborze konstrukcji czy możecie mi od razu powiedzieć jakie tam głośnik musza być zamontowane, bo ja jestem w tym praktycznie zielony i nie wiem w jaki sposób się to robi żeby pasowały do konstrukcji. A jeśli chodzi o konstrukcje tego stx to tak tylko z ciekawości ile tam ścianek jest wygłuszonych, tylko tylnia i dolna? czy jeszcze jakieś i ta tuba do bass-reflex jakiej ona jest średnicy i długości

Profesjonalistą nie jestem ale... Osobiście przy takim pokoju wybrałbym podłogowe kolumienki 2 drożne na kształt Nextonów M-100 jednak w formie szpilek zamiast monitorów.
Mam kolumny stx (najwyższy model) i używam ich na imprezki itp. Są wygłuszone na tylnej i bocznych ściankach tą watą co sprzedają w sklepie stx.

Jakbyś nieco dołożył to możnaby się szarpnąć na takie coś:
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa DX25
Koszt samych przetworników to jakieś ~550zł.

Chodzi mi o zdjęcia całych kolumn i ich dokładane wymiary no i jakie głośniki tam zostały zamontowane. No bo w sumie podaliście jakieś nazwy a ja totalnie nie wiem o co chodzi. Myślałem ze podacie jakies gotowy schematy i jakie trzeba tam głośniki zamontowac jakie ścianki wygłuszyć cos w stylu jak jest na forum ze robie nie na ekranie czy jakośtak. A jeden z kolegów napisał ze by proponował dwu drozne kolumini do tak malego pokoju ale to wsumie niewiem czy by to stalo w tak malym pokoju tylko zaraz obok w saloniku.

Maestroo napisał:
no i jakie głośniki tam zostały zamontowane.
a co ja wyżej napisałem ?

Wiesz co ... Może wpierw zainteresuj się tematem bo kompletnie nie wiesz o co chodzi tego co widzę.
Daruj sobie ten temat na jakiś czas, a w tym czasie się wyedukuj...

Rozumiem cie Tekero:-) porstu niewiem ja sie do tego mam zabrac i jak to napisac zebysie mnie zrozumieli. Myslałem ze to bedze tak to mnijwecej wyglondało ze podace jakies dane albo linka do jakiś kolumienek znaczy sie do schematu bydowy i elemetów jakie zostały w nich zawarte. Ale to porstu moja wyobraźnia ale spoko. przemysle to wsztko i potem bede pytał o konkrety:-)

Maestroo, ile masz lat?? bo po pisowni i innych domyslam sie ze niewiele... :|

wiem o co ci chodzi - o instrukcje krok po kroku jak to zbudowac. takie projekty sa dostepne i moznaby je poszukac ale i tak niema tam instrukcji jak to zbudowac ale tylko wymiary, glosniki, zwrotnice itp

Latek mam 14. I może to zabrzmi trochę dziwnie to znalazłem na Elektrodzie całe forum o samodzielnej budowie Diy Akustyka i w sumie znalazłem tak co mnie by interesowało ale powiem że za dużo tego tam i mam problemy z wybraniem. No bo w sumie o to mi chodziło wymiary głośniki itp. Trochę mi tak głupio ze zacząłem temat a już go nie skończyłem. Wielkie dzięki za to ze poświeciliście mi swój czas.
Poozdrawiam :-)

Maestroo, mam propozycje ale... najpierw odpowiedz na kilka pytan

czy masz teraz pieniadze na w/w glosniki?? tzn
takero napisał:
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa DX25
Koszt samych przetworników to jakieś ~550zł.
z caloscie spokojnie zmiescisz sie w 1000zl

jezeli tak to odpowiedz a ja napisze o czym mysle...

Powrót