• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy DAC :)

Pobór prądu na sekcji analogowej się*zgadza? Temperaturą LM się nie przejmuj, u mnie 80 stopni na ujemnym.
Jak się zgadza to ok.

Podłącz generator do R7, z 1V p-p:
https://www.dropbox.com/sh/6pw5xbb6x19xpep/AABmvPN-JMZoqqG9H9IUeZfca?dl=0

Na wyjściu ma być jak na zdjęciach, chyba że generator coś więcej daje składowej stałej.
Jeśli wszystko po montowane jak trzeba, to wymień scalaki na serwie.

Nie kumam tego lewego kanału...
Jak podłączę 1V p-p to na wyjściu mam ładne 2,5 V p-p bez składowej stałej...
jak tylko odłączę generator mam -5,5 V stałego ....
OPA 277 raczej działa, ale AD797 ... niby też może R6 coś nie tak ...

To zobacz co masz na wyjściu, jak pin6 AD811 (albo właściwie miejsce gdzie powinien ten pin być) zewrzesz do masy :) Jak będzie 0mV, to znaczy że wystarczy wymienić AD.

No to chyba wszystko w normie, .3lite pisał, że DC servo będzie powoli zbijać napięcie do 0mV. To teraz tylko kupić AD811 i powinno śmigać.

5503f39b04e84b2c2f3ede51ea0a70c7.jpg

Smd polutowane, jeszcze tylko wyczyścić, dolutować THT i liczyć że nic nie zepsułem i wszystko będzie ładnie działało. Trafko 3x15v, czy na cyfrówke mniejsze/ większe?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Ja cyfrówkę zasilam z 8V, a analog 14V i działa.
Na filtr zasilania cyfry dałem 10 000uF/16V

A masz może dokładne położenie otworów na płytce. Czas robić obudowę :)

Niestety nie posiadam już tego projektu (tj. został zmieniony na wersję dyskretną). Z drugiej strony udało mi się załadować historię i jakąś starszą wersję REV 003 (przed kosmetycznymi zmianami), ale otwory powinny się zgadzać.

W załączniku (forumowy serwer obrazkowy tak psuje jakość, że nie odczytasz poszczególnych wymiarów). Najpierw sobie sprawdź, czy się otwory zgadzają z płytką, którą w danej chwili posiadasz.

Załączniki

• dim.rar
    dim.rar
    262.3 KB · Wyświetleń: 0
Niestety nie posiadam już tego projektu (tj. został zmieniony na wersję dyskretną). Z drugiej strony udało mi się załadować historię i jakąś starszą wersję REV 003 (przed kosmetycznymi zmianami), ale otwory powinny się zgadzać.

W załączniku (forumowy serwer obrazkowy tak psuje jakość, że nie odczytasz poszczególnych wymiarów). Najpierw sobie sprawdź, czy się otwory zgadzają z płytką, którą w danej chwili posiadasz.

Podstawka na laserze wypalona w domu sprawdzę czy pasuje :)

fd8a030f464e01e271b0c9632310ca26.jpg
Cyfra chyba ok. Starczy zasilacz 12V DC żeby sprawdzić analog?

fd8a030f464e01e271b0c9632310ca26.jpg
Cyfra chyba ok. Starczy zasilacz 12V DC żeby sprawdzić analog?

U mnie było podobnie i było OK.
Co do analoga to ja mam na razie 14VAC i gra :)
Ale 12 VAC może być mało jak pisał autor projektu: 12V*1.41 = 16,92 VDC - spadek na LM (chyba pownien być ok 5V) i wychodzi .... 11,92 VDC a miało być 15V DC
Przy moim 14AC wychodzi 19,74 V - 5V LM = 14,7 no na styk :)

Ostatnia edycja:
To tak sprawdziłem stopnie analogowe
1 kanal pobór prądu ok. 370mA, 2 kanał ok. 200mA.

Stabilizatory po ok. minucie robią się dosyć ciepłe, ale da sie trzymać, wiec chyba ok.

DC na wyjściu w obu kanałach identycznie 4,7V mam nadzieję że 22pF pomoże.

Napięcie Vs dla AD1865 (kości nie wkładałem) w jednym kanale 5V w drugim ok. -12V, ale to chyba wynika z tego ze linie były sprawdzane osobno ( w danym czasie tylko jedna miała zasilanie), jeśli sie mylę co może byc nie tak?

Ostatnia edycja:
Powrót