• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy projekt 3-drożny. T29CF002 Crescendo, W18NX001 , jaki woofer?

Reakcji
4
Cześć szanowni forumowicze.

Marzą mi się 3 drożne kolumny w klasycznym stylu - prostopadłościenna obudowa, prawdopodobnie pochylona z układem głośników w choinkę w miarę możliwości. Pasywne.
Chcę wykorzystać dotychczasowe przetworniki z Bifrosta: Seas T29CF002 i W18NX001, które sobie bardzo cenię. Nie będzie to mój pierwszy projekt więc jestem już mniej "zielony" w temacie
ale byłbym wdzięczny za sugestie.

Myślałem wcześniej o Jeznen Next Troelsa, ale mam straszną awersję do tego designu. Wiem, wiem, ma grać nie wyglądać, ale może iść w parze z estetyką jaka mi się podoba.
Najbardziej mi się podoba styl Focal Scala Utopia, ale taki projekt może mnie przerosnąć.
Pierwsze pytanie, na jaki woofer się zdecydować? Visaton, Seas, SBA? Dodam, że chociaż w zestawie będzie droga kopułka, to nisko-tonowy raczej już w niższym budżecie, np. CA26RFX
Może macie jakieś podobne pomysły konstrukcyjne?

Budżet do 1000 za szt. ale wtedy przeciągnę w czasie ...lub raczej na kanał , bo może 2 mniejsze woofery 22cm .
Bas mięsisty, solidny , głęboki, niski , konturowy - nieco wykluczające się wzajemnie sprawy, ale wypośrodkowany w tych kryteriach, żeby w klasyce było właściwie i nie tylko.

Ostatnia edycja:
Podobny projekt opracował Missiomor z forum Audiostereo. Skontaktuj się z użytkownikiem Emil ma takie kolumny. Na basie dany tam jest woofer NE315.

Niechcąc śmiecić w temacie CNO wracam tutaj z pytaniem jak oceniacie woofer W22NY?
https://www.blackdotaudio.eu/glosnik-seas-excel-woofer-e0045-08s-w22ny001-p-971.html

...nawiązując do Acapella next Troelsa. W22 ma 90dB, dzięki czemu, jak Troels ujął, nie trzeba tłumić średniotonowca. Wsadziłem w dechę głośniki bifrosta i rzeczywiście średnie tony swobodą dodają przypraw do gulażu. Brak przestrzeni i powietrza przed kolumnami ale nie ma wypełnienia dołu, więc chyba normalne. Oczywiście to nie było liniowe granie tylko taki teścik.
Jak nie wypali acapella, bylyby z tego fajne klasyczne kolumny(bez ekstremalnego zejścia ale z niezłym chyba jednak basem).

Powrót