• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy stx....

Viper, pomierz go w fabrycznej formie a następnie zamień te chore imbusy na śruby ze stozkowym łbem.Podejrzewam że się troszke zdziwisz...

to jest drut aluminiowy pokryty miedzia. Ma ta zalete ze jest lzejszy stad wieksza efektywnosc glosnika. Kwadratowego drutu raczej nie ma o tym przekroju, kwadrat czy plaskownik to do niskotonowych.

umberto, wiem o czym mowa, jak uruchomie zestaw pomiarowy to sie pokombinuje bo sam jestem bardzo ciekaw.

heheeh dobre sobie wyglada tak hi-endowo nei uwazacie ciekawe ile trzeba bedzie czekac na diy na tym glosniku :)

irek napisał:
Ma ta zalete ze jest lzejszy stad wieksza efektywnosc glosnika

Zastanawia mnie w jakim celu zwiekszanie efektywności głosnika wysokotonowego który i tak na zwykłym drucie zapewne by miał spory spl. Wkońcu to domowy głośnik więc w przypadku kopułek nie problem z spl. Czyzby przerost formy nad treścią, a może faktycznie oszczędnośc materiału.

Budzik, co ty wygadujesz. Technologia najwijania drutem aluminiowym jest bardziej zaawansowana niż drutem miedzianym. Efektywnośc zyskuje się przez mniejszenie MMS a to nie jest żaden przerost formy nad treścią !

Uparłeś sie na STXa ze produkują tandete i tak ma być zawsze. No ale jak widać nie będzie. Firma się rozwija, z tego co pisze irek eksperymentują, robia nowe modele. Mają sprzet pomiaowy. To wszystko na pewno nie po to zeby za pare lat dalej wypuszczać to co na początku działalności.

może się myle ale Budzik się chyba w jakis sposób zraził do stx...ale nie kazdy ma kase na drozsze głośniki..

a stx się rozwija, i bardzo dobrze ze tak się dzieje.. może na nowy rok zadziwi nas całkiem nowymi głosnikami ?? kto wie..

no ludzie :)) dalej kto tam ma teraz czas niech zrobi cos z tym glosnikiem i powie conieco o jego brzmieniu...

ja nie mam czasu obecnie na jakies eksperymenta... wiec czekam na opinie o BRZMIENIU :P

napisz do scan-speaka zeby nawijali cewki miedzia bo w tej chwili robia to tez aluminiowym drutem.

irek, pewnie i tak nie posłuchaliby mnie.

Pozatym czemu każdy wmawia plusy aluminium, bo w niby czym jest lepsze od miedzu na ceweczkę, jest lżejsze a co z reszta parametrów, tacy mądrzy to niech ktos napisze cos konkretnego a nie widze same fakty, bo chętnie nie tylko ja sie dowiem w czym oprócz oczywistego zmniejszenia mms.

[ Dodano: 2006-10-13, 17:23 ]
PS. NIewiem, niesłuchałem ani scanó ani lepszych głosnikó w tej samej cenie ale ponoc scany to własnie strata kasy i w ich cenia są lepsze ptzetworniki :D więc pewnie to alu to jeden wielki szit :mrgreen:

Niewiem skad u mnie to obrzydzenie do alu :P

tu nie chodzi o to co jest lepsze a co gorsze. Rozne rozwiazania technologiczne maja swoje specyficzne wady i zalety. Akurat scan-speak stosuje cewki nawijane aluminiowym drutem choc zapewne miedzianym tez, podobnie jest z karkasem gdzie glownie opieraja sie na aluminiom ale robia tez na kaptonie. Wtedy glosnik ma na koncu litere K. Zmienia to symbolicznie parametry a w zasadzie jeden kosmiczny parametr nie zwiazany z T-S.
Scan-speaki maja swoich zwolennikow ale maja tez przeciwnikow ktorzy wola "twarde" membrany np metalowe albo plecionki B&W.
Aluminiowy drut zmniejsza znaczaco ciezar cewki co jest kozystne dla glosnikow srednio i wysokotonowych. Pozwala tez dobrac inny stosunek masy membrany do masy cewki a ten wplywa charakterystyke na koncu pasma przenoszenia glosnika.

Jesli juz chcesz rozpetac burze na temat materialow to ciekawe dlaczego koszy glosnikow nie odlewa sie ze stali tylko z drogiego aluminium?

Kosz to kosz a cewka , karkas czy memrbana to już układ który jest odpowiedzialny za promieniowanie fal akustycznych. Niemam zamiaru tworzyć żadnej burzy, jedynie chciałem sie dowiedziec cos od kogoś no i nic nowego sie raczej nie dowiedziałem poza .. "kosmicznym parametrem", a cóż to za parametr ten .. "kosmiczny parametr" ?? :cool:

spoko, spoko to tylko kwestia czasu. Ale moge juz powiedziec ze basu to za wiele nie ma ;)

Powrót