• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowy system do konwersacji - luźna dyskusja

Konkurs niemerytoryczny nie ma sensu.
Nawet jak ktoś jest początkujący i nie ma doświadczenia, a chce się nauczyć fornirować na przykład, to też może coś naskrobać i będzie to art o tyle lepszy że pisany z perspektywy osoby, która zaczyna,
a nie wyjadacza, więc będzie zwracała uwagę na inne aspekty tego procesu.
Oczywiście każdy pomysł można storpedować, powodując w wyniku tych działań to co trwa tu już jakiś czas, tylko co z tego wyniknie ?
Czy sprawi to że forum ożyje ? Czy to że lklukasz zamyka temat żęby mi dopiec sprawia że innym chce się generować treść tego forum ? :)
No nie wiem ;)
Może są rzeczy, które ja, jako nowy, zauważam, a które Wam, jako stałym bywalcom, umykają. Może.
Jak dla mnie hermetyzacja jest jedną z takich rzeczy.
Nikogo nie będzie przekonywał do lepszego :))

Jak dla mnie hermetyzacja jest jedną z takich rzeczy.
Po części tak jest. Jednak to przypadłość wielu for.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nawet jak ktoś jest początkujący i nie ma doświadczenia, a chce się nauczyć fornirować na przykład, to też może coś naskrobać i będzie to art o tyle lepszy że pisany z perspektywy osoby, która zaczyna,
a nie wyjadacza, więc będzie zwracała uwagę na inne aspekty tego procesu.

Wolisz przeczytać artykuł osoby która fornirowała pierwszy raz czy osoby która fornirowała już 50 par kolumn ?
Widzisz, forum się zmieniło bo i userzy się zmienili, kiedyś się jaraliśmy głośnikami TVM, a jak ktoś pojechał z fornirem to wszyscy wywalili oczy! o pomiarach nawet nie wspomnę. Po prostu forum dojrzało do pewnych rzeczy i już nic nie zachwyca, wiele osób dorobiło się świetnych głośników i całego sprzętu bo podorastali i zarobili pieniądze.
Zobacz średni wiek stałych użytkowników to świadczy o tym że większość jest samowystarczalna a jak wpada "małolat" który ma 300 zł i chce zrobić cokolwiek to wszystko mu się odradza i każe dozbierać albo odpuścić w ogóle.

Jeszcze kilka lat temu z taką kwotą się kombinowało i budowało ale wszyscy byliśmy na podobnym poziomie. Teraz zaawansowanie konstrukcyjne na forum jest znacznie wyższe i każdy jest już znudzony klepaniem tego samego.
Brakuje moim zdaniem kombinacji, testowania itd. Tak jak kiedyś wpadł Comendante z tasukami, było przynajmniej coś ciekawego i nowego, tutaj mam wrażenie że ludzie się boją wyskoczyć z czymś nowym że go po prostu zjadą.

Ostatnia edycja:
No cóż, nie jest to stan rzeczy z którym należy się zgadzać, a raczej z nim walczyć.

To był problem od zawsze - jak ktoś kupił głośniki inne niż wszyscy to był jechany i wynik widzimy dziś ;)

A co do fornirowania - zawsze liczy się świeże spojrzenie, poza tym ktoś kto nigdy nie fornirował pewnie lepiej zrozumie ten proces od kogoś kto ofornirował nie 50, a 5 kolumn. Rzeczy oczywiste dla kogoś z doświadczeniem, wcale nie muszą być tak oczywiste dla kogoś kto ma o tym średnie pojęcie.
Poza tym - każdy od czegoś zaczynał i wedle mojego zdania każde nowe źródło informacji jest istotne i nikt z nas nie posiada jeszcze całej wiedzy z poruszanych tu dziedzin.
A z innej strony - nie licz że jakiś pros napisze arta dla jakiejś np 12 calówki stxa.
Niestety, albo i stety, wiedza jest w cenie. Ale zamykając się na to wszystko, sprawiamy że forum przesuwa się coraz bardziej w stronę urwiska.

Nie na temat...
Widzę że zarejestrowałeś się tutaj aby sobie ponarzekać.
W domu nie masz z kim pogadać?
Dziwny człowiek z ciebie...

Chyba masz problemy ze zrozumieniem idei tego co piszę.
Nie chce mi się wykładać jaśniej :) Może po prostu przeczytaj drugi raz i trzeci jeśli będzie potrzeba ;))

Pamiętam czasy gdy Igod chciał za forum podobno 10 000 zł i szczerze mówiąc ? Wtedy miało taką wartość.
Ludzie pytali się o reklamy, żeby bazując na nich finansować serwer grafiki itd, a Igod odpowiadał że parędziesiąt czy 100 000 miesięcznie wyświetleń to są grosze i nie ma co.
A teraz jest 20 postów dziennie :)))))
Ja wiem że najchętniej to byłbyś tu modem, nawet jakbys miał pisać tylko z innymi modami - nawiasem mówiąc - kiedy Irek napisał ostatniego posta ?
Nawet Irkowi nie chce się tu pisać:)
I coraz mniej się dziwię - gdy tylko ktoś napisze żę jednak jest nie tak, od razu spotyka się ze ścianą, niechęcią i zamykaniem tematów ;)
Zaprawdę - bardzo to dojrzałe, nawet w oczach studentów, gdy patrzą na ludzi mogących być ich wujkami ;)
Nie mam z kim gadać w domu ? :D A kto tu ma 4000 postów ? :D:D:D

To co by się przydało to dział - testy, w których można by umieszczać testy firmowego i nie tylko sprzętu - od domowego, poprzez CA, aż do profesjonalnego.
Pomogłoby to obecnym userom i dałoby szansę przyciągnięcia kolejnych.
problem w tym ze to forum DIY
na audio stereo jest dzial z fabrycznym sprzetem... i tam jest pelno handlarzy ktorzy naciagaja ludzi :(

Faktem jest to, ze portal moglby zostac rozruszany w jakis sposob.
Ale ogolnie temat forum od tej strony jest w gestii Pawla S.
dlatego pisalem o konkursie dla poczatkujacych... ale jak widac nie jestescie do tego przychylni

Ale ja mam na myśli testy szerzej pojęte - nawet niekoniecznie gotowych kolumn, ale też klonów, samych głośników, itd itp.
Przydałoby się i budowałoby to bazę danych i opinii na temat konkretnych rozwiązań.
bylo poruszane dziesiatki razy. na audiomanii nawet temat ruszyl i na poczatku mial sie dobrze
niestety musialaby to pisac grupka tych samych osob i miec jakies glosniki jako punkt odniesienia.

Wystarczy przejrzeć jakim problemem są poszukiwania sprzętu z car audio.
z CA jest najwiekszy problem!
tego sprzetu jest tak duzo i zmienia sie tak czesto, ze nie da sie tego u nas opisac!

Konkurs na najlepszy artykuł wylaniany w duże głosowania przez osoby zarejestrowane przed ogłoszeniem konkursu. Wygrać może każdy, aby tylko stworzył art związany z tematyką forum. 3 miesiące czasu, potem głosowanie tydzień i koniec
Wszystko musi być autorstwa biorących w konkursie i jazda
Najlepiej nagrodzić że trzy miejsca żeby zachęcić, albo i więcej-jakimiś forumowymi zabawkami.
IMO nic prostszego
to jest dobry pomysl! ;)
pierwsze 3 miejsca to np jakies glosniki (mam zestawik na 1 kolumne estradowa ;) )
a dla kazdego kto wezmie udzial np kalendarze forumowe lub kubki (pomysl jest, brak czasu na realizacje) ;)

Początkujący napisze artykuł ? dla kogo ? Wiadomo że doświadczony napisze lepszy bo ma więcej praktyki i wiedzy.
pewnie ze napisze!
wystarczy ze zrealizuje dobrze FAQ. wybiera zagadnienia, zbiera info z sieci, oprawia ladnie grafika i ma juz ladny przydatny art ;)

Pamiętam czasy gdy Igod chciał za forum podobno 10 000 zł i szczerze mówiąc ? Wtedy miało taką wartość.
Ludzie pytali się o reklamy, żeby bazując na nich finansować serwer grafiki itd, a Igod odpowiadał że parędziesiąt czy 100 000 miesięcznie wyświetleń to są grosze i nie ma co.
A teraz jest 20 postów dziennie ))))
dawno ciebie tutaj nie bylo... i nagle znasz doskonale statystyki?
tomaszu, pokazesz cos? ;)

pytan o reklamy mamy bardzo duzo!
ale my to robimy dla IDEI a nie dla pieniedzy!
i dlatego NIGDY tutaj nie bedzie reklam!
i nie ma mowy tez o sprzedazy! forum zawsze bedzie nalezalo do forumowiczow ;)

Nawet Irkowi nie chce się tu pisać
jakbys nie wiedzial, to irek nie pracuje juz w LDMie i sie nie nudzi calymi wieczorami...
jak juz inni napisali - forum dojrzewa i ludzie poswiecaja wiecej czasu na prace czy rodzine
tylko ja jestem taki glupi ze marnuje pol wolnego dnia zeby sie z wami uzerac :p

to jest dobry pomysl!
pierwsze 3 miejsca to np jakies glosniki (mam zestawik na 1 kolumne estradowa )
a dla kazdego kto wezmie udzial np kalendarze forumowe lub kubki (pomysl jest, brak czasu na realizacje)
W czymś CI pomóc ?
dlatego pisalem o konkursie dla poczatkujacych... ale jak widac nie jestescie do tego przychylni
Kto nie jest ? Mogę nawet pomóc w organizacji jak tylko jakiś pomysł się pokaże.

Nie na temat...
grafika na kubki jak sie znasz
podawalem link do aukcji gdzie kubki z grafika kosztowaly 5zl!
Jest jakiś projekt ? to ma być tylko logo DIyaudio ? Jeśli tak to ktoś kto je projektował na pewno ma plik psd do fotoszopa.
Trzeba namiary na firmę znaleźć, popytać jak ma wyglądać grafika i zrobione.

Nie na temat...
samo logo juz mam

ale samo logo sie marnuje. trzeba by cos dodac
wszystko opisane w grupowych zamowieniach

nie wszyscy się znają na owych skryptach. Ja jestem jednym z nich, nie wiem co sie zczym je i co je różni, to nie wiem co doradzić, zaproponować.

Znam statystyki, tak po dobie spędzonej na forum doznałem przerazenia jak mało się dzieje. Nie chodzi o narzekanie, ale o zdziwienie....

Wychodząc z założenia że aby móc powiedzieć coś o jakimś sprzęcie trzeba mieć punkt odniesienia,a recenzować musi to grupa niezależnych ekspertów to zmieńmy forum na stolarskie i podarujmy sobie audio;)
W tym tkwi szkopuł że każdy odbiera brzmienie nieco inaczej i raczej tego nie zmienisz;]

Może i Irek nie pracuje w LDMie, ale nie zmienia to faktu że nie pisze nic,a modem jest;)

No już tydzień minął :)
Kiedyś w wakacje ruch był większy niż w roku szkolnym :)

Nie, ja to nie ja ;)

Powrót