• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy, tani usher - miał ktoś styczność ??

Na AM o nim wspomniałem. Głośniczek, legenda już, z bardzo dobry Usherów S-520, które, drogi takero, SŁUCHAŁEM. Za taką cenę nawet nie zastanawiałbym się nad AXem. A 2 takie na kolumnę i byłoby ekstra.

[ Dodano: 2007-02-25, 17:41 ]
Aha, a żeby nie było.

takero napisał:
Miał ktoś to coś w swoich rękach ?
Nie.

Langusta,nie za bardzo zrozumialem twoja wypowiedz...tzn. ze AX jest lepszy?

Langusta, w jakim configu go słuchałeś ?
tzn chodzi mi o wysokiego i wogóle o jakieś odczucia, coś o średnicy, niskich,
ogólnie o brzmieniu, a nie opinie typu "lepszy od ax-a" ;]
Choć i za to dzięki

Monitorki USHER S520 sa obecnie mocno reklamowane i byly dobrze ocenione w prasie.
No ale sam glosnik z tych kolumn to jeszcze nie wspaniale brzmienie tych monitorkow. Na pewno jest to kuszaca propozycja w porownaniu z STX-em AX.

Oby glosnikow usher-a bylo coraz wiecej a ceny spadaly.

marian, źle mnie zrozumiałeś - miałen na myśli, że lepszy.

takero, niestety słuchanie na jakimś ampli w pseudo-salonie nie pozwala na jakieś konkretniejsze opisanie, powiem tyle, że miał to coś, aż miło było słuchać.
Pomieszczenie było niestety spore i na basie troszkę "ubytków", ale ogólnie ładnie.

akurat jakimś tam fanatykiem basu nie jestem, nie on dla mnie najważniejszy :)
Głosniki już kupione - zobaczymy co sobą reprezentują.
Jak tylko dojdą zamieszcze stosowne info i foty na forum.

Prototypy już istnieją :)
Konfiguracja jak w podpisie :)
Myślę że w ciągu tygodnia , może dwóch będą końcowe zwroty zaprojektowane i osluchane,
a cała kostrukcja myślę że do końca maja powstanie napewno :)

No i jak z tego zrobic podłogówki? W WinISD Pro największa akceptowalna objętośc (przy małych wychyleniach) wynosi ok 20 litrów.

takero, może te 2,5 drogi, to nie jest taki zły pomysł... Jak uważasz?

Irek testował je w 15l - nawet z pomiarów widać że jest to za dużo...
10l to dość optymalna objętość.
zboj87 napisał:
No i jak z tego zrobic podłogówki?
Możesz dać choćby jakąś przegrodę ,aby cała objętość kolumny nie była wykorzystywana ;]
zboj87 napisał:
może te 2,5 drogi, to nie jest taki zły pomysł... Jak uważasz?
osobiście sądzę że nie ma co się w to pchać. Ale tak jak wcześniej wspominałem - zrób parke monitorków i posłuchaj jak grają, ew w salonie posłuchaj firmowych kolumn ushera skonstruowanych na tych głośnikach.

A wiesz, jak się sprawują w obudowie zamkniętej? Czy warto? Pytam, bo podejżewam, że do 13-cm głośnika przyda się subwoofer, ale to się jeszcze okaże.

zboj87 napisał:
A wiesz, jak się sprawują w obudowie zamkniętej?
jakoś nie specjalnie... Pozatym po co im closed ? Jeśli znów zarzucisz tekstem żę br muli i wolniejszy jest to lepiej się zastanów :P
zboj87 napisał:
Pytam, bo podejżewam, że do 13-cm głośnika przyda się subwoofer, ale to się jeszcze okaże.
u mnie suba nie będzie.

takero napisał:
Jeśli znów zarzucisz tekstem żę br muli i wolniejszy jest to lepiej się zastanów

Znowu?! Nic nigdy takiego nie powiedziałem o głośniku, którego nie słuchałem, a ogólna opinia nie 'działa' ze wszystkimi przetwornikami. Po prostu zapytałem.

takero napisał:
u mnie suba nie będzie.

Tak, ale sam przyznałeś, że nie zależy Ci bardzo na basie...
W każdym razie najpierw zbuduje, później się okaże, czy jest konieczny. Pochodzę trochę po salonach w tym tygodniu, bo w zeszłym miałem robotę od 17 do 4 am. czasami nawet 7:| Cóż trzeba za coś kupic te Ushery:) Ostatecznie proponujesz 10 litrów br, zgadza się?

130mm,słuchawki robicie? :razz: No sorry ale...gdzie podstawa basowa?Jak tego słuchać?I to bez suba?5cm od głośnika jak w latach klaudi czy heleny bo radmor i tak potrzebował przetworników?Ludzie,napiszcie jasno czego sie spodziewać po takim głosniczku a nie po fakcie odbieram kilka tuzinów pytań czy on starczy na 30m2.Da radę?Bo ręce opadają normalnie.

Powrót