• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy wzmacniacz dla Mariana

Nie przesadzajmy z tymi mocami... 30W z PP EL34 to już kupa mocy, to ma być do słuchania a nie do robienia imprez... Mi skromne 1,5W starczało do słuchanai na 3way stx :wink:
nonameplum, co do tego wzmaka z aukcji to 350zł to jest max wg mnie... Obudowa nie wygląda ciekawie a sam wzmak jest tylko wzbogacony o selektor i opóźnione załączanie zasilania anodowego tak więc 350zł i się jeszcze opyli go kupić :mrgreen: Do Twojego 3w SE na 6S33S było by fajne, w 800zł się byś zmieścił z elektroniką spokojnie :wink:
dolphin123 napisał:
Niestety na basie nie każda lampa sobie dobrze radzi a do Twoich seasów zapomnij o lampce. No chyba że będą to diabełki lub to co nowy1 pokazał.
raz że GM70 to kupa kasy na budowe a dwa to kupa kasy na prąd więc nie przesadzajmy, diabły wystarczą spokojnie jak nie SE to PP(i tu już będzie ładny piec który pociągnie trochę prądu a co dopiero GM70) :razz:

No mi EL84 co miała raptem 4W nieźle grała a z Excelami jeszcze lepiej i głośniej że w 20m2 nie dało się pogadać bo trzeba by było się przekrzykiwać ,co ciekawe w podłogowej obudowie Excele dały tyle basu że nawet nie potrzeba było jakiegoś wspomagacza.

Ciekawe jak się spisze EL 34 co odda 10W powinno być sporo lepiej.
A znacie jakieś inne ciekawe lampy które można by zbudować w budżecie do 1000zł??

toma085 napisał:
czyli coś na KT88,
kt88 i kt66 tez fajne lampki...
toma085 napisał:
a tego nie znam wiesz jakiś fajny projekcik można znaleść na tych lampach?
nie szukałem ale pewnie coś fajnego by się znalazło

[ Dodano: 2009-12-30, 11:19 ]
z tym że z 2a3 raczej ciężko będzie się zmieścić w tysiaku

csbiczek napisał:
z tym że z 2a3 raczej ciężko będzie się zmieścić w tysiaku
no i ze 2W w SE będzie :)
Ja mam PP na ruskich 6p3C-E (do złudzenia przypomina amerykańską 5881... ta zimna wojna :) można kupić parę za mniej niż 40PLN około 25W trafo jak do EL34 i można potem podmienić na EL34 lub 6L6GC. Obecnie wzmacniacz leży pod biurkiem i się kurzy bo mój najnowszy tranzystor HECA zostawia go daleko w tyle :)

Wzmacniacz doszedł cały,niestety zbiłem jedną lampę (EM84)... na szczęście wzmacniacz może grać bez niej :) Oczywiście tak tego nie zostawię i już nie długo kupię nową.

Moje pierwsze spostrzeżenia to stereofonia,wzmacniacz gra szerzej a średnie tony słychać wyraźniej i z większą przestrzenią. Po wypowiedziach spodziewałem się że nie będzie basu...a tu niespodzianka,ten bas jest i schodzi dość nisko,tyle że w porównaniu do średnich i wysokich tonów jest po prostu cichy.

Zakup się udał :razz: już nie długo zajmę się aktywnymi dołami do tego.

csbiczek napisał:
Nie przesadzajmy z tymi mocami... 30W z PP EL34 to już kupa mocy, to ma być do słuchania a nie do robienia imprez... Mi skromne 1,5W starczało do słuchanai na 3way stx :wink:
mi starcza pcl86 do słuchania muzyki, jak jestem czymś zajęty, ale basu z tego nie ma. A druga sprawa jak pisałem. EL34 PP nie napędziła kepa, basu zero dosłownie. Do lampiaka dużo gorzej jest dobrać odpowiednie kolumny niż do trana

Załatwiłem sobie lampkę EM84 od ojca znajomego,akurat miał takową na stanie. teraz tylko słuchać i podziwiać,a jest co :razz:

To także nie jest wina mocy, moc 30W (z PP 2xEL34 powinno byc nawet cos kolo 40W) jest wystarczająca do glosnego nawet słuchania. Skoro 4W a nawet 1,5W da rade napedzic spore kolumny to 30W tym bardziej.

marian napisał:
Oooo to chyba trafa skopane albo ktos dał 10nF jako sprzegające miedzystopniami...
no napewno coś zrypane z koro 4 wart napędziły L18 i to nieźle to chyba Keep nie jest jakiś strasznie mocażem żeby go 30 nie napędziło?

Nawet gdyby kolumna miała 83dB skutecznosci to powinno dobrze grac. Ja ma kolumnach 86dB grałem 1,5W i dawało mocno.

toma085 lampa o której piszę jest gościa, który Tobie robił el84, nie ma bata żeby było coś skopane. Trafa też porządne bo jest to jego docelowy projekt, w którym wszystko musi być jak należy. Morel też poległ bo za bardzo zmiękczony był i się wszystko zlewało.

I nie musicie mi Panowie tłumaczyć że 1W starczy do słuchania bo to wiem, sam tworzę pcl86, bo mi wystarczały do 2xarn116 i 19TAF/G

w typowej klasie A na trafkach jakie mam nie bardzo... :wink: Żeby podkręcić temat powiem, że nawet 15AKX na basie poległ. Tylko że nie było tak tragicznie jak w przypadku kepa.
Fakt faktem że nie ma małego pokoju, ale pod Unim kep z morelem grają całkiem inaczej, chce się tego słuchać :wink:

Nawet trafka TG2,5 spokojnie przeniosą 4W, moc lampowca nie zalezy od traf tylko punktu pracy lampy koncowej. Od trafa zalezy pasmo.

Moje trafa mają wymiary 45x43x35 i nie ma bata z tego ukręcić 4W. I pasma też nie będzie jak z TG2,5 , ale nie o to chodzi w tym projekcie. Ma być po prostu niewielkich rozmiarów jako sprzęt do kompa z niewielkimi monitorkami. Nic więcej od tego nie wymagam.

Powrót