Pawel S., też ostatnio nawijałem cewkę do zwrotek testowych i powiem Ci, że z tymi wyliczeniami to tak różnie bywa. Ja robiłem to w ten sposób, że nawijałem na karkas (krążek z taśmy teflonowej do uszczelniania połączeń rur

) i na bieżąco mierzyłem induktancję przy pomocy JIG'a i SW. Oczywiście jak chcesz osiągać jakieś większe wartości to dokładność nie jest tak istotna ale ja akurat nawijałem cewkę do filtra RLC w górnych częściach pasma - krok przyjąłem co 20uH więc pomiary były tutaj niezbędne - dokładność wyszła mi +/- 1,5 uH. Nie wiem czy była aż taka potrzebna ale jak już robić... Tutaj masz zdjęcia mojej cewki
I muszę Ci powiedzieć, że to nawijanie to trochę katorga. Ja nawijałem powietrzną do 200uH i wyszło mi tego drutu... hmm, coś koło 5m, może trochę więcej. Cewkę o wartościach rzędu 0,5-2,5 mH lepiej chyba nawijać na rdzeniu - tylko problem jest z ich dostaniem - mi nie udało się tego w sieci znaleźć. W końcu to tylko cewka do testów więc po co powietrzna? Ciekawostka - próbowałem nawijać na jakiejś śrubie i po kilku zwojach wychodziły mi straszne rezystancje - straszne jak na cewkę, rzędu 1 ohma. Chyba wynikało to z materiału tego rdzenia - nie wiem, z elektroniką jestem trochę na bakier. Macie jakieś namiary na karkasy szpulowe z ferrytu? Bo chyba z ferrytu głównie się je robi - może inny materiał? Już nawet miałem, przy najbliższym zamówieniu z STX'a kupić jedną cewkę szpulową (tą ze starej serii, ma dużą szpulę) i na jej bazie zrobić dużą cewkę z odczepami - nie wiem czy na tym się nie skończy.
Yoshi_80 napisał:
Ja kupowałem w lokalnym zakładzie przewijania silników. Za 5zł mialem ok 50m drutu 1mm i ok 50 m 0,5 mm
No to,
Yoshi_80, muszę Ci powiedzieć, że to bardzo atrakcyjna cena. Orientowałem się po różnych firmach i producentach i generalnie skończyło się na tym, że kupiłem tutaj
http://allegro.pl/show_user.php?uid=13180845 W tej chwili nie ma wystawionej aukcji ale można do niego zagadać. Znalazłem taniej w jednej firmie ale trzeba było kupić tego cały kontenerek co kosztowało ponad tysiąc złotych. Ten drut, który kupiłem jest OK - miękki i elastyczny.
Pawel S., jak chcesz to mogę Ci trochę odstąpić za piwko. Mam tego pokaźną rolkę - 0,8 czy 1,0mm - jak jesteś zainteresowany to pisz na PW ile Cipotrzeba - sprawdzę jaka grubość i możemy się dogadać jeśli chcesz.
Pawel S. napisał:
nawijam recznie bo niestety polink takich mi nie wykona
No właśnie też wysłałem zapytanie do Polinka i też dostałem negatywną odpowiedź.