• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

obliczanie ilosci drutu w cewce

dabyl napisał:
Polink chyba jakoś skleja te cewki (podejrzewam, że je "wypala" i izolacja stapia się w jedną całość)
polink uzywa drutu termospiekalnego

pegelmesser napisał:
Zalewa uzwojenie na goraco
widac ze chyba malo od nich bierzesz...
ale akurat zalewanie klejem na goraco to dobry pomysl na problem rozwiajania sie cewki podczas nawijania ;)

Czy się spieka czy zalewa - nie wiem, w każdym razie po rozwinięciu jest przebicie ;)

Mam dwie cewki 1,5mH z Polinka, nawinięte na dużym rdzeniu szpulowym. Postanowiłem, że rozbebeszę jedną z nich tak do, nie wiem, 0,5mH i będę z powrotem nawijał tylko już nowym drutem. Odczepy będę robił co 0,1mH - i tak do oporu, ile zmieści się na rdzeniu. Myślę, że powinno wyjść powyżej 2mH, może 2,5mH.

[ Dodano: 2010-10-05, 21:08 ]
A cewka 0,5-2,0mH z odczepami co 0,1mH wygląda tak ;)

Dokładność (wg mojego JIG'a ale na innych, po kalibracji wydaje mi się powinno być podobnie) nie spada poniżej 0,03mH. Ostatni odczep ma rezystancję 0,4ohm. Jest jeszcze miejsce na rdzeniu i tak z grubsza oceniając można nawinąć jeszcze z 1,5mH ale już tak zostawię - robi się spora plątanina odczepów. Do standardowych zastosowań powinna wystarczyć a jak będzie potrzebna większa to zawsze przecież można dodać jedną cewkę o odpowiedniej indukcyjności w szereg i już się nam zakres powiększa. Opakuję to jeszcze w jakieś pudełko ułatwiające korzystanie z ustrojstwa.

dabyl napisał:
A cewka 0,5-2,0mH z odczepami co 0,1mH wygląda tak
a mozesz mi powiedziec po co ci az taka dokladnosc?

ja ograncizam sie do kilku "standardowych" wartosci
no i ja mam zamiar podlaczyc to pod przelacznik wiec mam kolejne ograniczenie :???:

Wiem, że te 0,1mH przy takich częstotliwościach podziału, w jakich będzie brała udział ta cewka to zmiana wręcz pomijalna ale jakoś z góry założyłem, że tak właśnie będzie ona wyglądać. Być może niepotrzebnie ale raczej nie zaszkodzi - pytanie tylko czy przyniesie jakieś faktyczne korzyści :P

Problem z przełącznikiem pojawił się dopiero po fakcie. Szukałem na allegro ale udało mi się znaleźć takie najwyżej na 11 pozycji a ja tych wyprowadzeń mam 16. Możliwe jednak, że zastosuję dwa przełączniki obrotowe odpowiednio ze sobę spięte (to znaczy jeden zawsze w pozycji neutralnej i wtedy przełączamy tym drugim - może da się jakoś inaczej ale tak chyba będzie najprościej).

osz kurde, nawijarka - widzę pełna profeska ;) Ja męczyłem się (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało :razz: ) gołymi rękami. Ciekawe rozwiązanie.

Jakiej indukcyjności będziesz miał odczepy? Takie jak opisy na tym panelu do zwrotki strojonej (czy jak ją nazwać - uniwersalna), który kiedyś irek (z tego co pamiętam) zamieścił na forum (jest chyba w temacie o projektowaniu zwrotnicy krok po kroku)?

dabyl, za leniwy jestem na nawijanie reczne ;)

dabyl napisał:
Jakiej indukcyjności będziesz miał odczepy? Takie jak opisy na tym panelu do zwrotki strojonej
tak. narazie nawijam ta mniejsza z dodatkowym odczepem 1mH

popelnilem jednak wielki blad...
w karkas wkrecony jest wkret. pomyslalem ze oleje ten blad (dziala jak rdzen) bo moge go tam zostawic jako mocowanie...
ale zapomnialem ze uchwyt we wkretarce powiekszyl ten "rdzen" i teraz wyniki mi sie kompletnie nie zgadzaja :???:

bede musial pobawic sie z korekacja tego rdzenia :P

lklukasz, za cholere nie bede tego powtarzal ;]

a nastepnym razem zamocuje to na mosieznej srubie - raczej nie powinno to wplynac

Powrót