• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obliczanie obudowy do głosnika DW100k-2

Reakcji
0
Witam!
Jak juz wsopminałem chce zrobic kolumny na głosnikach Alphard DW100k-2, GDM12/16/4 i GDWK11/100. Niemogłem znalesc danych do DW100k-2... jednak udało sie, na jakis z portali arkustycznych znalzłem dane tego głosnika jako dodatek do WinSID Pro.

Niestety program ten wyliczył ni pudło ponad 700 l... :sad: mam wadpliwosci co do wiarygodnosci tych wyliczen... Jak sadzicie czy to mozliwe ze jest potrzebna taka obudowa :?:

Dane które wyswietlił mi WinSID Pro:
Qts-0,74 :!:
Vas-100l
Fs-30Hz
Qms-3,56
Qes-0,94

Moze ktos wie jak obudowa powinna byc do tych głosników :?:

Prosze o pomoc!

PS- to ma byc obudowa Bass-Reflex

Patrząc na wartość Qts bardziej sugerował bym obudowę zamkniętą...
Tylko pytanie czy oby napewno ten głośnik ma takie a nie inne parametry...Bo w WinSd wychodzą jakieś dziwne rzeczy...

Br to na pewno nie bedzie...
Te dane to i tak bedzie o kant d...

zaczyna mnie to bardzo denerwowac i chyba trzeba bedzie sie zabrac za napisanie dalszej czesci tutoriala do tego programu.
to co wylicza program to NIE JEST WYNIK KONCOWY!!
pobaw sie wielkoscia obudowy i strojeniem.
wg mnie obudowa nie wieksza jak 50litrow

Po pierwsze układ 3-drożny jest trudny do zrobienia, a raczej do zestrojenia. Za te pieniądze, które wydałbyś na ten zestaw zrobisz dobrą 2 drożną konstrukcję. Dobra 16-18 da Ci basu aż nadto;-)

takero napisał:
To tylko marnowanie kasy jest.

madry polak po fakcie... problem polega na tym ze juz mam te głosniki a niechcał bym zeby lezały w szafie :sad:

Wiec 50 l- to 1 poropozycja

Ma ktos inną :?:

wiec chyba zbuduje to natych głosnikach bo, nikt ich raczej nie kupi... :neutral:

Mam kolejne głupie pytania:

1.co sie stakie jezeli obudowa bedzie za mała lub zbyt duża :?:
2.jaka płyte wiurowa wybrac?10mm?
3.czym wygłuszyc?

Sprzedaj to... nie ma sensu robic na tym cokolwiek.

A na Twoje pyt. znajdziesz odpowiedz na glownej stronie i na forum

wiec chyba zbuduje to natych głosnikach bo, nikt ich raczej nie kupi... :neutral:
Ty jednak kupiłeś ;]
Lepiej będzie teraz stracić 50zł sprzedając głośniki i zwrotnice, niż stracić parę razy tyle próbując sprzedawać gotowe kolumny.

1.co sie stakie jezeli obudowa bedzie za mała lub zbyt duża :?:
Będzie grało źle, albo będzie buczało, huczało i będzie miało niską wytrzymałość mocową, albo będzie grało wysoko, bez zejścia, choć tak naprawdę ten alpierd nawet w optymalnej dla niego obudowie, o ile taka jest nie zagra dobrze.
nie mniej niż16-18mm napewno.
3.czym wygłuszyc?
Poczytaj arty na stronie głównej.
Chyba już Ci to radziłem w którymś w Twoich tematów.

pizdzik napisał:
1.co sie stakie jezeli obudowa bedzie za mała lub zbyt duża
jak za mala to bas bedzie wysoki i podbity. jak za duza to moze go wogole niebyc a glosnik bardzo szybko moze sie uszkodzic
pizdzik napisał:
no to to juz przesada. minimum 16mm i wtedy pelno wzmocnien. standard to 18mm
pizdzik napisał:
3.czym wygłuszyc?
czytaj przyklejony temat

dziekuje wsztskim za rady :!:

Badzo mi pomogliscie :!:
PS
chyba sprzedaje te głosniki ... ktos chętny???

Powrót