• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

obliczanie tunelu - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Ostry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witajcie,

Mogę prosić o pomoc w obliczeniu długości tunelu. Wg mnie wyszło 16,49 ale znalazłem program do liczenia i wyszło 8. Prawdę mówiąc nie wiem czy to ja popełniam błąd czy nie, czy powinienem wziąc średnią

Rura ma być BR-35-165-HP Fi wejściowe to 2,7 cm wyjściowe 3,5 cm długość 16,5
Obudowa 7l
strojenie 50 Hz
1 tunel

Dodam jeszcze, że głośnik to Visaton w130s

no a jakie wzory stosujesz?
średnica portu:
d_V≥√(f_B*S_d*X_MAX )

długość portu:
L_V=(9438.792∙(d_v/2)^2)/(f_B^2*V_B )-1.463*d_v/2

Ja przyjmowałem dla średniej, czyli 3,1 cm. Jeżeli wylicze sobie długość portu przyjmując otówr wejściowy i utnę tunel to nowy otówr wejściowy będzie inny. nie powinienem przyliczyć?

Czy jak licze średnice otowru to jakie jednostki powinienem użyć. Mam podane S_d= 129cm ?
X_max 20 mm i strojenie 50Hz wychodzi jakiś kosmos

Powinienes wykonac pomiary, teoretyczne liczenie strojenia nie ma sensu! Raz ze masz tunel o roznej srednicy a drugie ze parametry glosnikow znacznie odbiegaja od tego co producenci pisza w danych katalogowych. Lepiej juz stroic na impedancje i przesluchac trzy warianty, nadstrojenia, podstrojenia i strojenia na ''rowna impedancje'' Jesli glosnik jest wrazliwy na strojenie to zmiany beda wyraznie a jak nie jest (ma wysokie Qts) to nic to nie da.

Powrót