• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oblicznie objętości pudła do głośnika

Reakcji
0
Witam.

Dostałem od kumpla całkiem konkretny głośnik do suba do samochodu i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób i na podstawie jakich parametrów głośnika mogę obliczyć objętość pudła jakie będzie mi potrzebne do zabudowania tego głośnika?

Będę bardzo wdzięczny jak ktoś pomoże mi w tym temacie.
Jeżeli temat gdzieś na forum był wałkowany to proszę o podesłanie linków bo najwyraźniej nie potrafię efektownie się poruszać po tym forum gdyż jestem nowicjuszem w dziedzinie CarAudio.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Bardzo dziękuję za podesłanie linków, z tym że mam jeszcze dwa pytania. Mianowicie, w oryginalnym pudle głośnik ten montowany był cewką na zewnątrz:
1. Czy technika obliczeniowa do takiego pudła będzie taka sama jak w przypadku tych z linków?
2. Czy do takiego głośnika lepiej jest zaprojektować pudło zamknięte, czy z bass-reflex?

Jeśli jest to głośnik "firmowy" to producent na swojej stronie podaje zalecane aplikacje oraz parametry Ts

Witam ponownie.

Chciałbym się dowiedzieć czy znalazła by się osoba, która pomogła by mi stworzyć obudowę do subwoofera?
Ponieważ korzystałem a raczej próbowałem korzystać ze strony, którą podesłał mi kolega Wrotekpoz ale już się zakręciłem i stwierdziłem, że sam sobie z tym nie poradzę bo jest to za wysoka matematyka na moją głupią głowę :P
Chciałem to zbudować do głośnika Boschmann axz w12 tpo.

Chyba, że jest jakaś łatwa strona lub program, który pomoże mi zbudować taką skrzynię.
Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny :)

Producent zaleca pudło zamknięte. Wpisz sobie dane wszystkie w winisd i zobacz co pokazuje. Budowa zamkniętej obudowy to pikuś ;)

Producent zaleca pudło zamknięte. Wpisz sobie dane wszystkie w winisd i zobacz co pokazuje. Budowa zamkniętej obudowy to pikuś ;)

A podeślesz mi stronę gdzie znalazłeś info, że zalecana jest skrzynia zamknięta? Bo mi udało się znaleźć tylko, że ma być skrzynia br 60 litrów a w winisd wychodzi mi, że muszę zbudować skrzynię 223 litry z otworem o dł 45 cm. Może posiadasz szersze parametry tego głośnika? Będę bardzo wdzięcz y za podesłanie :)

Pozdrawiam :)

Powrót