• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa do UniAMPa.

• Autor wątku Autor wątku gi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie zajebistej obudowy;)
w przyszlym tygodniu bede mial 4 prototypy wypasnych aluminiowych z 3mm balchy i 10mm na front. wykonczenie w 2 opcjach - malowanie proszkowe lub anodowanie (albo mix)

jadnak pod uniampa mozna spokojnie zrobic cos budrzetowego gietego z blachy stalowej i tylko front dac alu.

mIKI, jasne, że to jest najlepsze rozwiązanie, ale dla niektórych raczej nieosiągalne. Większość osób nie ma dostępu do aluminium.
Chyba, że Ty masz jakieś pewne i tanie źródło? :smile:

napisalem to w kontekscie zbiorowego zamownienia na obudowy;)
otwory ciete laserem w stali albo woda w alu...:)

Bart210 z wlasnego doswiadczenia wiem ze takie wzmaki z allegro nie za bardzo sie do czegos nadaja a za ta sama kase jest wlasnie taka obudowa - wystarczy do tego dorzucuc front metalowy lub drewniany i gra.

mIKI napisał:
eee... Wy chcecie pakowac wzmaka w taka tandete?
...litosci:)

To tylko propozycja, no i jest chyba jedna z najprostrzych (front można ewentualnie dokręcić nowy).

Jeżeli masz jakieś źródło do obudów to super, na 100% będą lepsze niż gotowe puszki :]

Gi

I ja się przyłączę :) bo też chciałbym mieć ładną obudowę.
Do mIKI Da się fotki tych prototypowych zamieścić?

od niepamiętnych czasów jako obudowę chciałem użyć niepotrzebny tuner cyfrowy.
Biorąc pod uwagę powstający preamp do uniampa tylko utwierdzam sie w przekonaniu ze to najlepsze rowiązanie.

jedyna trudność to zmieszczenie w płaskiej obudowie płytki wzmaka

cudny90, po ile maja kilogram alu?
ja mam sklep w miescie i bylo wszystko pieknie do poczatku roku - wlasciciel wydal zarzadzenie ze nie sprzedaja "z metra" :evil:

obudowy to nie jest prosty temat, siedze w nim teraz po uszy... i wiem co i jak.
alu wszedzie kosztuje mneij wiecej tyle samo i niestety drozeje z kazdym dniem. teraz cena to ok 23-4pln za KG.
ciecie aluminium - gilotyna niby fajnie tanio ale nie bedzie idealnie - nigdy.
w gre wchodzi wycinanie woda i formatek i otworow.
standardowa obudowa 430x300x100 z alu 3mm. skrecona na gwintowanych slupkach front 10mm z otworem np pod LCD. na tylnym panelu otwory na zalilanie. bezpiecznik, wlacznuik (jeden modul zasilanjacy) i do tego np 5x2RCA i 2x2glosnikowe
z wykonczeniem tj: anodowaniem lub malowaniem proszkowym to koszt ok 400pln

cena mozna zbic stosujac ciensza blache na front np 5mm i wykonczyc we wlasnym zakresie - nie bedzie dorgo

jednak dokladny koszt takiej budy bede mial w sobote:)

mIKI napisał:
z wykonczeniem tj: anodowaniem lub malowaniem proszkowym to koszt ok 400pln

Płacić za obudowę więcej niż za bebechy ?

Ja jednak zostanę przy adaptacji jakiegoś starocia albo kupnie puszki z linków wyżej ;)

Gi

Zalogowałem się na http://www.armel.pl/ Ceny przykładowych obudów:
OUP 350x108x245 (Szer x Wys x Gł) - 98zł + VAT
OUC 350x108x260 - 89,10zł + VAT
OUP 300x146x220 - 85,50zł + VAT

Podałem tylko 3 przykładowe. Wybór mają dość spory. Obudowy wyglądają na solidnie wykonane i wykończone. Ceny... hmmm.

A nie można normalnie alu przyciąć gilotyną i szczyścić żeby się ładnie błyszczało ew. papier ścierny z ropą(chyba tak gdzieś czytałem) na front, a resztę z jakiejś zwykłej blachy? Pewnie wyjdzie trochę więcej niż uniwersalna, ale efekt też chyba lepszy. Co o tym myślicie?

[ Dodano: 2008-04-16, 17:25 ]
OUP 350x108x245 (Szer x Wys x Gł) - 98zł + VAT
OUC 350x108x260 - 89,10zł + VAT
OUP 300x146x220 - 85,50zł + VAT
Chociaż te rzeczywiście porządnie wyglądają :wink:

Powrót