Chyba zdecyduję się na przekrój tunelu 0.8 pow. membrany...rozmawiałem z kolesiem który tak właśnie zrobił na identycznych głośnikach i był bardzo zadowolony... i postaram się o jak najmniej zakrętów. Dzięki za odpowiedz umberto. :wink:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tak,tak,zgadza się.Ogólnie w takich konstrukcjach im mniej "kanciastych" elementów tym lepiej.bolo_senior napisał:Problem fal stojących w pewien sposób można wyeliminować jak pewnie wiesz przegrodą, ale i ścinanie rogów patrząc na przekrój tunelu od góry
No,no,dobry wybór.bolo_senior napisał:Ogólnie to teraz robie voigty do kina, czyli tubę logarytniczną dla arz-a
Uuu,na łatwizne lecimy?Nie popieram,oj nie.a może masz jakis projekcik tej tubki?
bolo_senior napisał:gajoss przekrój tunelu nie może być równy 0,8 pow głośnika w całej jego "rozciągłości", jak dajesz 0,8 na końcu (u wylotu) to na początku musisz dać 1,2 pow membrany. 0.8 może mieć szczelina wylotu (jak w piszczałce)a nie cały tunel.
do=> umberto owszem masz racje ale jak myślisz czy da się zasymulować w Hornrespie wpływ wytłumienia które pełni w tych obudowach najważniejszą rolę i komorę nad głośnikiem wypełnioną luźnym wytłumieniem mającym na celu zróżnicowanie drogi ja myślę że nie bardzo (napewno nie łatwo). Ogólnie w Tl-u panuje przekonanie ,że im mniej wygłuszenia tym lepiej ale być musi w odpowiednich miejscach czyli w punktach nakładania się konkretnych długości fal, czyli w miejscach powstawania antyrezonansów szczególnie pierwszego zapewnienie takich warunków sprawi, że bass będzie szybki i nie dudniący prawie niedostrzegalny, ale obecny i różnorodny. Problem fal stojących w pewien sposób można wyeliminować jak pewnie wiesz przegrodą, ale i ścinanie rogów patrząc na przekrój tunelu od góry (trochę mało zrozumiałe ale chodzi o to aby przekrój był zbliżony do koła)
do=>miki Ogólnie to teraz robie voigty do kina, czyli tubę logarytniczną dla arz-a narazie z braku funduszy i braku czasu zastopowałem się, ale jak skończę to czemu nie ,może być i mały spocik bo miło posłuchać czegoś co ładnie gra.

cudny90 napisał:A fffeeeeeeeeeeeeeeeeeee