Coś tam się pobawiłem, sporo nasłuchałem. I powiem tak: te kolumny są wrażliwe na jakość nagrania. Chyba dlatego, że ogólnie lekko brakuje najwyższej góry i dołu a w związku z tym że kiepskie nagrania też mają ten problem to się sumuje i wychodzi kicha. Ale na dobrej jakości muzyce wychodzi spoko. Scena jest niezła, czasem mam tylko wrażenie, że jest prawa, jest lewa strona, jest bardzo wyraźny środek ale pomiędzy dzieje się niewiele. Możliwe że jeszcze muszę pokombinować z ustawieniem. Dziś żona puściła kilka kawałków Korteza (hej wy... itd.) i byłem w szoku jak fajnie "koncertowo" to brzmi. Co do podbarwień na 2khz to jeśli coś będę zmieniał to... głośnik.

Nie mam zamiaru kombinować z filtrami, zwłaszcza że nie mam urządzeń pomiarowych. Jeśli mi się znudzi ten głośnik to znajdę inne 20cm. Z założenia to miało być proste i tanie a zarazem skuteczne rozwiązanie. Zaznaczam, że nie mam słuchu absolutnego i ogólnie nie jestem jakoś mocno osłuchany z różnymi kolumnami więc ciężko mi czasem opisać to co słyszę.
Modyfikacje:
Miałem lekkie podbarwienia gdzieś na niższej średnicy, wyższym basie może (kartonowe brzmienie) więc wykleiłem środek filcem 1cm. Jest na pewno lepiej. Ale czy u wszystkich to zadziała to nie wiem, mam dość specyficzne pomieszczenie jak już gdzieś tu wcześniej zaznaczyłem i to też mogło powodować ten efekt. A może to ta płyta OSB?
Kolejną modyfikacją będzie wsadzenie STX 30.300.8 poniżej na bardzo prostej zwrotnicy 1 rzędu z kalkulatora. z cięciem w okolice 400-500hz. Zobaczymy jak to się zgra. A jak się nie zgra? to trudno ;-)
Na koniec jeszcze polepszyłem WAF poprzez podanie wałka z białą farbą moim dzieciom. Teraz żona już nie ma argumentu bo "przecież te kolumny dzieci robiły, nie wyrzucamy!" :biggrin:
plany są takie żeby po posłuchaniu tego z tym STXem pomyśleć czy potrzebuję wstęgę na górę i czy to jest w ogóle rozwojowa droga z tym OB. Przy czym jeśli już będę dawał wstęgę to jakąś "rozwojową" i wtedy znika kryterium budżetu. Boję się że i tak dojdę finalnie do czegoś co przypomina Endorphin 17 Lampizatora. ;-)