• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa s-300

Reakcji
0
Witam. Zbudowałem subwoofer według projektu firmy STX. Mam tylko małe pytanko. Wie może ktoś jakie wymiary maja br. w tym pudle gdyż nigdzie nie moge tego znalec.

Dzis wyliczałem to metoda prób i błędów. Wyszło ze najoptymalniej jest gdy bassrefleksy maja wymiar 8cm srednicy i 27 długości. Wtedy bass jest najniższy i membrana jest stabilna (nielata bezsensownie) , lecz słychac niezbyt przyjemny swist powietrza wydobywajacego sie z bassrefleksów. Mam jeszcze pytanie co do wygłuszenia bo sa różne opinie. Jedni mówia ze wcale sie nie wygłusza subwooferów z bassreflexem a jedni ze jakimis gompkami lub watami. Co Wy o tym sadzicie. Dobam ze suboofer ma wymiar szerokosc 41 wysokosc 38 głebokosc 50 wyoty sa umieszczone z tyłu a głosnik z przodu obudowy.

Drifter123 napisał:
Wyszło ze najoptymalniej jest gdy bassrefleksy maja wymiar 8cm srednicy i 27 długości. Wtedy bass jest najniższy i membrana jest stabilna (nielata bezsensownie) , lecz słychac niezbyt przyjemny swist powietrza wydobywajacego sie z bassrefleksów
wyjscia masz 2
albo zwiekszyc srednice tuneli
albo wyprofilowac oba konce juz obecnych tuneli

Drifter123 napisał:
Mam jeszcze pytanie co do wygłuszenia bo sa różne opinie. Jedni mówia ze wcale sie nie wygłusza subwooferów z bassreflexem a jedni ze jakimis gompkami lub watami. Co Wy o tym sadzicie.
czytaj moj podpis

Subwoofer juz dopracowany i gra naprawde przyjemnie. Chciał bym sie zabrac teraz za jakies satelitki. Mysle o czyms na głosnikach tonsil "duzo lepsze lecz drozsze" lub STX " wmiare dobry zamiennik" . Subwoofer jak juz wspomniałem pracuje na głosniku stx 32-300-8sc. Chodzi aby był to zestaw oparty najlepiej na 5 satelitkach i tym o to własnie subwooferze. Głuwnie do słuchania muzyki elektronicznej i techno. Posiadam dwie zniszczone kolumny TONSIL ZgC 60-8-670 " głosniki do regeneracji i obudowa do fornirowania" . Moze to by sie nadało jako front. Umiem dobrze regenerowac głosniki a pódła jako stolaz bym sobie zrobił.

Drifter123 napisał:
Mysle o czyms na głosnikach tonsil "duzo lepsze lecz drozsze" lub STX " wmiare dobry zamiennik"
widac ze trafiles na opinie fanatyka tonsila lub jakas bardzo stara opinie...
STXy nie sa zamiennikami zadnych glosnikow!
maja najtansza serie ktora sie kupuje jako zamienniki ale tego nikt nie poleca

Drifter123 napisał:
Posiadam dwie zniszczone kolumny TONSIL ZgC 60-8-670 " głosniki do regeneracji i obudowa do fornirowania" . Moze to by sie nadało jako front.
a zdobedziesz 3 identyczne na reszte zestawu?

ile kasy na kolumny?
w jakim pomieszczeniu to ma grac?

pokój mały 12m^2 mysle około 100 zł za satelitke. Obudowy i wukończenie nie wchodzi w cene. Mówiac ze te kolumny nadadza sie na front myslałem zeby do nich dorobic cos na tył i centralny. Mam jeszcze altusy 75 tez do odrestaurowania by były.

Drifter123 napisał:
Mówiac ze te kolumny nadadza sie na front myslałem zeby do nich dorobic cos na tył i centralny
a my caly czas powtarzamy ze dobre kino to 5 identycznych kolumn...

jak do 12m2 to spokojnie 10cm wystarczy
ARN 116 lub jakis tonsil
bo na tangbanda raczej nie starczy

pegelmesser, posluchaj takiego kina ze sklepu a takiego na identycznych kolumnach
zrozumiesz w czym jest roznica ;)

Słuchałem, roznice sa czasem wieksze miedzy podobnymi systemami niz miedzy roznorodnymi. Dane mi bylo słyszec zestaw w salonie, facet puscil, ale nie powiedzial z jakich glosników leci. Efekt - powalajacy. Okazalo sie ze kolumny miały wymiary 15x15x15 cm plus sub, nei pamietam co to za firma ale były dosc drogie.

W gotowych kolumnach ze sklepu najczęściej identyczne są głośniki wysokotonowe, natomiast średnio-nisko z tyłu i w centralnym są mniejsze niż we frontach - od frontów grających muzykę w stereo wymaga się najwięcej, kolumny efektowe są mniej istotne więc na nich oszczędzają. Ideałem są oczywiście jednakowe wszystkie kolumny aby te same dźwięki z różnych stron brzmiały tak samo.

pegelmesser napisał:
Pawel S. napisał:
a my caly czas powtarzamy ze dobre kino to 5 identycznych kolumn...
Nie powiedziane, nigdzie tego w standartach nie ma. W THX wrecz wymaga sie zeby tyły były inne..

o ile pamiętam standard DTS zakładał 5 lub wiecej kanałów jednakowej mocy we wzmacniaczu, dlatego zalecano 5 jednakowych kolumn najlepiej tworzacych punktowe źródło. Jesli małe obowiązkowo subwoofer. Do celów domowych dla mniejszych systemów idealnie nadają się małe szerokopasmowce na niedrogie satelity.

Kanały tylne innej mocy niż przody są rozwiazaniem przejętym jeszcze z systemu Dolby Pro-logic.

Powrót