nepez, Paweł ma rację,
Blacha perforowana to jedno, a krata z blachy to drugie.
Pierwsze to blacha perforowana i obojętne jakim kształtem, krata z blachy to już drugie i też nie ważne jakim kształtem. Pracowałem zarówno przy estradzie, jak i schodach/balustradach, i wiem że byś się nie dogadał jakbyś chciał kupić jedno albo drugie.
Blacha perforowana to to co Paweł pokazał, to o czym Ty mówisz, wygląda np. tak:
http://www.schodystopnie.pl/images/gallery/31big.jpg
To co pokazałeś nazywa się - nazwą handlową "krata pomostowa" np. typu Mostostal. Tak jak jest "krata pomostowa" tak jest i Krata osłonowa na głośniki" i "krata szkocka" wszystko ma w nazwie "krata" bo odpowiada definicji algebraicznej kształtu kraty. A wykonać można ją z tysięcy różnych materiałów i na tysiąc różnych sposobów.
Takie kraty osłonowe na głosniki można kupić w formatowanych kawałkach w Dexonie albo STXie. Rożnica pomiędzy nimi a jakąkolwiek inna blachą perforowaną jest w cenie i pewnie w jakości. Krata osłonowa w kawałku wystarczającym na wzmacniacz jest osiągalna od 30-40zł.
Natomiast blachę perforowaną jako półprodukt można kupić w hurtowniach gdzie kosztuje około 80-120zł. za metr kwadratowy. Plus jest taki że możemy sobie wybrać rodzaj perforacji a czasem poprosić również o gięcie. Tylko że cena na obudowę będzie już wyraźnie większa niż zaadaptowanie gotowej kraty osłonowej głośnika.
A tak jeszcze jak już jesteśmy przy leksyce a ktoś kojarzy ogrodzenia z drutu spawanego i myślałby ze to tez jest Krata - chociaż też jest bo spełnia warunki definicji algebraicznej - to się zdziw bo to się nazywa "siatką spawaną", chociaż nie jest giętkie nie daje się zwijać a oczka nie zmieniają geometrii.
Więc trzeba rozumieć każdy wyraz jako pojęcie i zastosowanie w nazwie handlowej. Krata to krata, niezlezienie od sposobu jej wyprodukowania. Blacha perforowana to materiał.
---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------
Frezarki to nie mam , ale mam frez kulowy do wiertarki
Kolego przemo, pomysł który przedstawiłem co prawda nie był w moim wykonaniu ale bardzo podobne konstrukcje znajdziesz w necie. A jego podstawową cechą jest możliwość zastosowania elementów przeznaczonych do czego innego. Oraz nie musisz robić perforacji w drewnie, co jest czasochłonne i raczej nie będzie dobrze wyglądało. Obudowa z drewnianych boczków i kraty - blachy (blaszanej kraty - O!

jest bardzo przewiewna, sprawdza się do chłodzenia konwekcyjnego, radiator umieszczony wewnątrz nie wymaga wykończenia, a chłodzone są wszystkie elementy wzmacniacza. Co więcej używa się typowych elementów, które można zrobić nawet z okrągłych osłon na 15-18" głośniki. Trzeba mieć tylko dremel i smykałkę modera obudów komputerowych.
Stare obudowy radmorów czy foniki PA-428 były w całości z drewna albo przynajmniej boki i góra była z drewna. Ale w nich radiatory znajdowały się na zewnątrz skrzynki z tyłu obudowy albo od góry.
---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 20:56 ----------
Chodzi o taka ramę obudowy - schemat
Pokaż załącznik 5854
na górze i na dole przykręcone ścianki z blachy perforowanej. Wewnątrz obudowa może być wzmocniona poprowadzeniem radiatora mocowanego do przedniej i tylnej ścianki drewnianej. Jest przewiew są typowe elementy i może być też dość tanio. Ramę można wykonać z MDFu lub płyty wiórowej przyciętej w Castoramie, górę i dół z dociętej kraty osłonowej głośników. Dobre mieć frezarkę żeby ładnie podfrezować wgłębienie na wpuszczenie ściany górnej i dolnej. Do łączenia można użyć złączy meblowych narożnych. Wykończenie wg umiejętności, zachcianek i ilości pieniędzy do wydania. Nawet można zrobić na piano jak się komuś chce.