• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa z membraną bierną - strojenie

Reakcji
0
Próbuję obliczyć strojenie obudowy głośnikowej z membraną bierną w programie WinISD, wspomagam się tutorialem na YT, w którym pada informacja, że strojenie obudowy Fh powinno się zgrać z F3 (czyli częstotliwości uzyskanej przy -3dB). Jestem ograniczony pojemnością obudowy do 7,26(jeśli są istotne parametry głośników i membrany mogę podać konkretne modele) Program obliczył strojenie Fh na 55Hz ale przy -3dB mam około 67Hz - czyli różnica wychodzi 12Hz. Czy taka różnica jest akceptowalna, czy lepiej dodać drugą membranę bierną lub większą i dodać obciążenie aby idealnie zestroić te wartości? Pyt. 2 zależy mi na tym aby zejście było możliwie jak najniżej - czy 2 mniejsze membrany można zestroić niżej tak jak jedną o większej średnicy?

Powrót