• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

obudowa :)

• Autor wątku Autor wątku DEMON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam jaka obudowe polecicie do kolumny 2way z br na glosnikach:
wysokotonowy sc10n 8 ohm
2 niskotonowe w szeregu oba 4ohm w sumie 8:) arn150

chodzi mi o wymiary obudowy:)

no a jak mam obliczyc obudowe pod 2 glosniki?? nom bo obudowe na suba oblicze majac dane tego glosnika i wzory :) no to litraz oblicze tej obudowy i potem sobie wyiary dobiore:) no ale wlasnie nie wiem jak mam 3 glosniki kolumne jak obliczyc obudowe zeby dobrze bylo:) wiem ze nie bedzie zadnych przegród, to są 3 głośniki:
sc10n wysokotonowy to chyba dla niego wszystko jedno w jakiej obudowie bedzie czyli jego poprostu włoze bez uwzględniania obudowy dla niego :) no ale obok niego bedą szeregowo wpięte 2 ARN150:) niskotonowe a dla nich juz pojemnosc obudowy sie liczy i to bardzo :) dla jednego bym policzył ale dla 2?? co mam poprostu policzyc dla jednego i pomnozyć razy dwa?? no wątpie :) więc prosze o pomoc :) i jakieś wskazówki :)

Yoshi ma już bude dla dwóch ...
Czemu nawet nie spojrzałeś na linki ??
Po co je dałem ?

tekero sorki ale w takim razie ja jestem ślepy chyba :P w dziale wlasne kostrukcje Yoshi_80 nie ma zadnego postu swojego zadnej konstrukcji :) no chyba ze ta wyszukiwarka nie dziala jak trzeba :P nie widze nigdzie kolumn Yoshi_80 :P wogole nie widze zadnej jego konstrukcji tam no zero :P

jeśli nie ma Jego konstrukcji to jest konstrukcja robiona w oparciu o Jego konstrukcje ;]

oooo wkoncu znalazlem cos podobnego ale nic tam nie ma o Yoshim napisane no ale to nic:
http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6702 to sa monitorki Dj'a Sms'a :) no i własnie ma je 2way na tych przetwornikach co ja chce:) czyli arn150 8ohm i sc10n 8ohm z tą różnicą, że ja chce 2 arn150 4ohm i sc10n 8ohm:) z tego co tam widze obudowe do tego zastosował 9L i strojenie br 46Hz :) czyli w moim przypadku mam zastosować dwa razy większa obudowe od niego?? czyli 18L i strojenie też br 46Hz?????? :)

to ja jeszcze tak zapytam :D moze dacie mi link do tego slynnego opisu tych slynnych kolumn Yoshiego :D ja jestem tu nowy i nie zabardzo jeszcze sie orientuje :) no ale chcialbym je tez zobaczyc a nie ze tylko kopie tych kolumn :D bylbym wdzieczny o jakies linki :D bo jak nie to bede musial samego stworce pomeczyc :D :P

Powrót