• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ocena 3way

• Autor wątku Autor wątku aPa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie mam dokładnie określonego budżetu. chce to zrobić najlepiej i najtaniej. urządzam się w nowym mieszkaniu i mam kupe innych wydatków :) szybko kasy nie nazbieram na super wypasiony sprzęt, a muzy trzeba słuchać...

Widzisz, też nie miałem określonego budżetu, ale miałem pewne wytyczne:
1. kształt (podłogowa, wąska jak tylko się da, nie za głęboka, wysokość ok 90cm),
2. wygląd (aby wizualnie nie zabierała dużo miejsca - kolor i kształt - p.pkt.1),
3. wyraźny i szybki bas, selektywna średnica, czyste wysokie tony (muzyka rockowa, metalowa),
4. nie duża moc, niekoniecznie wysoka sprawność (mały salon z aneksem kuchennym).

Po dłuższych poszukiwaniach i dyskusji na ten temat w "wyjadaczami" tego forum (patrz temat "szczupłe kolumny podłogowe") padło na wspomniane wyżej przetworniki. Liczyłem wstępnie, że zmieszczę się w 700..800zł, ale by dograć wszystko wyszło około 1000zł.

Określ jasno wszystkie kryteria, na pewno wtedy doświadczeni koledzy będą mogli, tak jak mi, Tobie doradzić :)

takie kryteria to też mam :) pokoj 15m2. kształ: wysokosc do 1m, ma sie ładnie komponować z meblami, zeby nie wyglądały jak wielki kloc :) a muzyka to przeróżna. bo i posłuchał klasyki, ale również techno szeroko pojętego :) generalnie z dużą przewagą techno, trans itd. z mocą to nie wiem bo nie wiem jaki będzie wzmacniacz, który chcę zakupić po wakacjach.

To IMHO HDS134 odpada, za nisko nie schodzi. Ale to może niech opinie dadzą Ci co słyszeli ;).

jak masz mozliwosc to proponowalbym vife M18WH + morel DMT-29
koszt glosnikow dosc rozsadny (ok 500zl) a jakosc juz taka ze nietrzeba zmieniac przez naprawde dlugi czas ;)

Pawel S., potwierdzam tylko ze morel to mdt 29 :P ale sie czepiam vifka jak dla mnie w tej cenie jest nie do przebicia plus to ze jest latwa do napedenia :) ogolnie caloscia koszt kolo 900 zl :)

ale pojechaliście z tym cenami ;) za 500 to ja chce mieć dwa głośniki :D

aPa, moja rada poczekaj dozbieraj i miej na dluzej jak moja mama mawiala biednego nie stac na oszczednosci wiec zrob cos raz a dobrze a vifa plus morel to raz a dobrze

malyzmc, roznica miedzy podlogowkami a duzymi monitorami 2 mkw mdfu i forniru wiec jakies 60 zl :)

2 kolumny.
a co jest złego w stx tonsil tesla? te głośniki sie nie nadają??
czy możliwa jest taka sytuacja że kupie narazie takie, a w przyszłości (dalekiej) wymienie je na jakieś lepsze (po zmianie prawdopodobnie zwrotnicy)???

aPa napisał:
2 kolumny.
a co jest złego w stx tonsil tesla? te głośniki sie nie nadają??
czy możliwa jest taka sytuacja że kupie narazie takie, a w przyszłości (dalekiej) wymienie je na jakieś lepsze (po zmianie prawdopodobnie zwrotnicy)???

TAK

aPa, no to teraz jasne - masz 500zl na gotowe kolumny.
i teraz pytanie - chcesz lepsze monitory czy gorsze podlogowki?
mowa np o tonsil GDN 15/40/5 + DX25tg (lub XT25)
lub 2xARN 150 + vifa D27
o 3 drogacz w tej cenie niema mowy! no chyba ze uzywki :lol:

aPa, jestes zdecydowany? jezeli tak to postaram sie podeslac "na tacy" wszystko

tak. zastanawiam sie ewentualnie moge zastąpić vify czymś innym? mam sklep nowyelektronik.pl pod samym nosem :) wiec tam wszystko kupie :)

no mam czas ;) budowe zacznę na początku sierpnia :) najpierw biurko a potem kolumny :P

potrzebuję tylko projekt całości ;)

UWAGI MODERATORA
aPa napisał:
qrde to mój wątek co jest ??
racja - rozdzielam

aPa, masz gotowca
glosniki kupujesz tu http://astronik.home.pl/cgibin/shop?info=A1B1AS5440033&sid=176cd631
i tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496&postdays=0&postorder=asc&start=0
jako ze nadal upieram sie nad duetem ARN 150 + vifa D27 wiec zwrotnica

czesci do zwrotnic kupisz w www.polink.com.pl
wysylasz im maila za zamowieniem

RURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 4,32 2szt
C4/GN/TER-803C Terminal 803C (bi-wiring) z uszczelka - 4 zlocone zlacza 12,93 2szt
400/ 4.70 6,56 4szt
*1171 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.598 Ohm dr-0.63 4,18 2szt
*5094 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.200 Ohm dr-1.00 11,71 2szt
MET-TY 5/ 4.30 0,51 4szt
MET-TY 5/ 15.00 0,51 2szt
ewentualnie mozesz sobie dokupic kable, kolce lub wytlumienie

robisz sobie skrzynki wg tego projektu (przykladowy). tylko ze akurat tutaj musisz zastosowac sie do 2 lub 3 propozycji - taki byl uklad glosnikow podczas pomiarow

wymiary otworow bedziesz mial w danych glosnikow. otwor pod b-r to chyba 97mm o ile dobrze pamietam

jedyne co ci moge wiecej podac to wymiary plyt do zakupu - chyba ze czegos jeszcze niewiesz?

Powrót