• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Od czego zacząć sprawdzanie wzmacniacza

sprawdz zasilanie
sprawdz napiecia na tranzystorach koncowych. zapewne nic tam nie bedzie bo sie zabezpieczenia wlaczyly
sprawdz czy tranzystory nie sa popalone

Jutro zacznę od sprawdzenia sekcji zasilania.
Sekcja zabezpieczeń. (mowa o tym "protector") na schemacie ?
Czy nalot na kondensatorach może coś oznaczać ?

Właśnie ten na 4 zdjęciu na kondensatorze , na dole - przebarwienie ? Jest jeszcze na kilku innych.

bezpieczniki to te czarne, małe walce. Wydaje mi się że to jakiś żółty klej montażowy. Kondensatory często są przyklejane do PCB żeby się podczas drgań nie urwały.

Wszystko się zgadza, ale co to znaczy wyłączył się? Jak się nic nie dymi, a coś się świeci (kontrolka jakaś?) podłącz słuchawki. Ze schematu wynika, że wetknięcie jacka odłącza wyjście głośnikowe ;)

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:01 ----------

Aaaa, jeszcze jedno - bo tak sobie zerknąłem w manual i mnie wychodzi, że to albo nie ten wzmacniacz, albo nie ten schemat (?)

p.s. tutaj jest "moja wersja" http://elektrotanya.com/philips_70fa930_sm.pdf/download.html - a tu bezpieczników jest sporo więcej, włącznie z termikiem na trafie :)

Ostatnia edycja:
Taki schemat ktoś mi do niego podesłał :)

Wyłączył się - grał ok 3h i się wyłączył. Żadnego zapachu nic , jest dioda na przednim panelu - nie świeci

sekcja zasilania dziś poszła do sprawdzenia

Ostatnia edycja:
Był gorący w tamtej okolicy, ale nie wiadomo czy radiator, czy sekcja zasilania

---------- Post dodany 20.02.2014 o 19:44 ---------- Poprzedni post 18.02.2014 o 19:49 ----------

I wszystko jasne - trafo powiedziało sajonara.
Ktoś pomoże w znalezieniu "zamiennika" ?

Ostatnia edycja:
Z serwisówki podesłanej przez kolegę infinity strona 20 po prawej stronie jest schemat transformatora. Opisane są napięcia. Brakuje tylko mocy ale na obudowie jest napisane 290W.
Szukaj na aukcjach używki o podobnych parametrach.
Dokładnie obadaj trafo. Jak kolega wyżej sprawdź bezpiecznik termiczny w transformatorze.

Ostatnia edycja:
pod okleinami uzwojen znajduje sie bezpiecznik termiczny. odszukaj go i sprawdz
"uratowalem" tak kilka traf ;)

Trafo jest nierozbieralne , także czas szukać czegoś zastępczego, ale na allegro cisza, jedna sztuka była na AS 2 lata temu :)

Nie na temat...
Trafo jest nierozbieralne
Każde urządzenie (w tym trafo) da się rozebrać. Nie każde da się poskładać :P

Na oryginał trzeba polować, zamiennik niełatwo będzie dobrać, bo masz 2 uzwojenia na wtórnym, jedno "normalne" symetryczne i drugie, też symetryczne, ale dwa różne napięcia. Poniżej mapka sytuacji :)

Nie koniecznie musisz rozbierać. Sprawdź czy da się pominąć ten bezpiecznik. Może nie do końca bezpieczne ale wiele transformatorów w ogóle go nie posiada. Sprawdź czy uzwojenie pierwotne jest sprawne

Adzik, widziałeś jak są termiki w trafach montowane?
Często (z tendencją do bardzo często) jest tak, że trzeba trafo rozebrać. Rozebrać to znaczy wyjąć z urządzenia, zdjąć ekran, czasami odwinąć (jak masz szczęście kawałek) uzwojenia. Kiedyś było łatwiej, zakładów przewijających silniki, trafa było do cholery. Teraz z tym ciężej, co nie znaczy, że się nie da :P

Mogę się pobawić, właśnie mi się stół zwalnia :)

---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

Ale Tobie na nic ten mostek i elektrolity z tego linku.

Powrót