• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

od jakiego zestawu zacząć naukę....? :)

Reakcji
0
Szanownie Forumowicze,

Jak widzicie w podpisie jestem absolutnym zielonym w temacie elektroniki.
Chcę złożyć kompletny wzmacniacz do subwufera.
Wiem, że mogę iść na łatwizne i zamówić zmontowany zestaw u Irka (i tak zrobiłem z Unianpem), ale jakoś taka droga mnie nie kręci. :)
Proszę o pomoc w wyborze gotowych kitów (takich gdzie nie trzeba mieć oscyloskopu, i bez regulacji podczas uruchamiania - na to przyjdzie jeszcze czas), oferta sklepu internetowego (Cyf....ka), jak najbardziej mi odpowiada.
Proszę też o doradzenie, jakie inne niezbędne akcesoria będę potrzebować (lutownice, odsysacz mam).

Poniżej podaje swoje typy, co o tym sądzicie?

K8060 Wzmacniacz mocy 200W [DISCRETE POWER AMPLIFIER 200W] (Kompletny zestaw),
A5724-10 Radiator aluminiowy wymiary: 100 mm x 35 x 124
TT150/2x30 Transformator toroidalny 150W-2 x 30V
KIT125 Aktywny filtr do subwoofera (Kompletny zestaw)
KIT644 Przedwzmacniacz mono z regulacja barwy tonu

Dzięki za pomoc :)

To maja byc tranzystory czy jakis scalak?? Wiekszosc tak jak i ja zaczynalem od scalakow tda czy lm...

poti89 napisał:
To maja byc tranzystory czy jakis scalak?? Wiekszosc tak jak i ja zaczynalem od scalakow tda czy lm...

Tranzystor, z opisu "tranzystory wyjścia typu Darlington " to jest układ dyskretny.

bobpoz napisał:
Proszę o pomoc w wyborze gotowych kitów (takich gdzie nie trzeba mieć oscyloskopu, i bez regulacji podczas uruchamiania - na to przyjdzie jeszcze czas)
No, ale we wzmaku na tranzystorach musisz regulować prąd spoczynkowy :razz:

A, tego to ja ci już nie powiem bo ja też dopiero zaczynam. Jestem w trakcie budowy fajnego układu, mostaka TDA 7294 według projektu Pana Irka. Zobaczymy, czy zadziała :wink:

bobpoz, zloz wlasnie suba na TDA projektu irka. prosty w montazu i dziala odrazu bezproblemowo

To chyba tak właśnie zrobie. Zapoznam sie raz jeszcze z wątkiem, żebym żadnych wątpliwości nie miał. Pewnie najtrudniej mi będzie z płytka, bo jeszcze żadnej nie robiłem.
Napisze, też do Irka czy nie sprzedałby mi kitu :)

ew stereo na lm3886.. ja kupowalem plytke z avt a drobnice samemu - wyszlo nieco taniej do tego kondy mostek trafo i masz dobry wzmak stereo

bobpoz Ja najpierw zrobiłem mostek na swojej płytce, ale mi się nie podoba, więc zamówiłem od Irka (może już dzisiaj przyjdzie :smile: ) Napisz do niego, pewnie jeszcze ma. :wink:

[ Dodano: 2008-04-18, 08:06 ]
Kitu to chyba Ci nie zrobi bo z tego co wiem to Pan Irek się w to nie bawi.

Tak właśnie myślałem, że kitu nie dostanę, więc zamówiłem sobie komplet na cyfronice.
Wzmak na TDA7294 mono, z dodatkami, skoro chce się uczyć, więc będę robił pierwszą konkretną rzecz :)
Teraz zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego przetwornika (20cm) 8 Ohm.
Jak będę miał już komplet niezbędnych części, to z werwą zabiore się za budowe.

Wszystkim dziękuję za pomocne wpisy.

bobpoz napisał:
Tak właśnie myślałem, że kitu nie dostanę, więc zamówiłem sobie komplet na cyfronice.
Wzmak na TDA7294 mono, z dodatkami, skoro chce się uczyć, więc będę robił pierwszą konkretną rzecz :)
pewnie zabuliłeś tyle że szkoda pytać :)

bobpoz napisał:
Teraz zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego przetwornika (20cm) 8 Ohm.
czemu 8R do jednego tadka ? Przepłaciłeś już pewnie z 5 razy kupując kita , teraz chcesz jeszcze na mocy tracić ? :P

Jakie trafo masz/chcesz kupić ?

Koszt jest wyższy niż złożony wzmak u Irka, no ale nauka kosztuje :)
Trafo pierwotnie chciałem kupić 150W 2*30V - (podobno za duży prąd po wyprostowaniu), i zmieniłem zamówienie na 250W 2*26V( w kicie od zasilacza sugerują TT300 2*28V).
8 Ohm, żeby mniej mi się to grzało.
Takero, i tu mam prośbe czy ten toroid będzie odpowiedni?
.

bobpoz napisał:
Trafo pierwotnie chciałem kupić 150W 2*30V - (podobno za duży prąd po wyprostowaniu), i zmieniłem zamówienie na 250W 2*26V( w kicie od zasilacza sugerują TT300 2*28V).
Masz rację - nauka kosztuje, szczególnie że w sam byłoby 100va trafo, nie wiesz = nie chce Ci się zapytać = płać.
Imho najlepiej brać trafo o napięciu 2 x 24vac - wyższe napięcie i tak nie da odczuwalnie więcej mocy, a dodatkowo kosztuje bezsensownie.
Swoją drogą jesli nie masz podstaw mówiących czym różni się prąd od napięcia to nie wiem czy taka nauka zakładająca złożenie na pałe i "może się uruchomi" ma sens i tak naprawdę czy czegokolwiek Cie to nauczy.
bobpoz napisał:
Takero, i tu mam prośbe czy ten toroid będzie odpowiedni?
nie ;]
100va 2 x24vac to imho rozsądna propozycja.
Do tego tonsil 20 100 3 lub 20zł droższy o conajmniej o klasę leszy MDS 08.
bobpoz napisał:
8 Ohm, żeby mniej mi się to grzało.
To po co wyższe napięcie które spowoduje właśnie że będzie się bardziej grzał ?

Idziesz w nieco złym kierunku - poczytaj forum , popytaj, poszukaj , dowiedz się czegoś na temat podstaw elektroniki, a potem bierz się za lutowanie.
Proponuję trzymać się zasady do której ja się stosuje - zapożyczonej z Młodego Technika - "nie składaj niczego czego zasady działania nie znasz " .. bo jest to kompletnie bez sensu.

[ Dodano: 2008-04-18, 22:53 ]
I etap: budowa aktywnego suba,
zła kolejność, zaczyna się od stereo, a nie od suba, jak złożysz coś taniego - choćby na arn 150 może się okazać że sub będzie zbędny ;]

Wielkie dzięki Takero !!! :)

Tak nauka kosztuje, ale nie mam zamiaru z tego rezygnować. Doświadczenie najlepiej zdobywać w praktryce (jak to mawiał mój majster na warsztacie - "jeśli czegoś nie zepsujesz to się nie nauczysz"). Jeśli nie będę czegoś wiedział, to z całą pewnością będę szukać/zadawać odpowiedzi/pytania w sieci/na forum.
Zestaw wzmacniacza, który wybrałem jest bardzo prosty w składaniu (żeby nie popełnić błędów, właśnie dlatego zdecydowałem się na kit).
Podczas budowy chce się właśnie nauczyć (przypomnieć), podstaw związanych z elektryką.
Daleki jestem, też od składania czegoś byle jak :) ja to robie dla siebie, a lubię dobrze wykonane produkty. Takero zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Dlaczego nie zaczynam od stereo, ponieważ za "późno tutaj trafiłem" i zdążyłem kupić kolumny Monitro Audio Bronze BR2.
Za jakiś czas (po przeprowadzce) zabiore się za budowanie podłogówek.

Powrót