• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odcięcie niskich tonów

Reakcji
0
Witam. Jaka jest najlepsza metoda zrobienia mini-zwrotnicy odcinającej niskie tony?

Jedyne co znalazłem to włączenie w szereg z głośnikiem kondensatora elektrolitycznego rzędu 220uF. Czy to dobry sposób? Jeśli tak, to jaki kondensator zastosować i czy ma znaczenie na jakie jest napięcie? A jeśli nie, jak to zrobić porządnie? Aha i w przypadku tego elektrolita ma znaczenie polaryzacja?

Dzięki z góry.

opisz coś więcej bo nie bardzo rozumiem.
Jaki to ma być głośnik?
Przy jakiej częstotliwości odcięcie?
I w ogóle po co to?
Jarosław napisał:
kondensatora elektrolitycznego rzędu 220uF
:shock:

Kondensator MKT (nie masz określonej polaryzacji). Wujek Google ma w swoich zbiorach parę ciekawych stron na temat zwrotnic m.in. jak obliczyć kondensator.

Przy takiej pojemnosci MKT bedzie kosztowal majatek. Kup elektrolita bipolarnego specjalnego do zwrotnic na 100V. Od pojemnosci i impedancji kolumn bedzie zalezala czestotliwosc odciecia, czym wieksza pojemnosc i impedancja tym nizsza czestotliwosc odciecia. Dla poprawy wlasciwosci na wyzszych czestotliwosciach mozesz dolaczyc rownolegle do tego elektrolita jakis lepszy kondensator foliowy (MKT, MKP itp) o pojemnosci 1-10 uF.

lklukasz napisał:
opisz coś więcej bo nie bardzo rozumiem.
Jaki to ma być głośnik?
Przy jakiej częstotliwości odcięcie?
I w ogóle po co to?

Mam małe głośniki które charczą przy większej ilości basu (od tego mam subwoofer), a do wysokich i średnich tonów w zupełności wystarczają.

pewnie standard mlodych - podlaczyl pod wzmacniacz stereo 2 male kolumny pelnopasmowe i 2 pasywne suby na wielkich glosnikach :P

Powrót