• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odkształcona membana Kep-a.

Reakcji
0
Witam.

Ostatnio coś robiąc przy kolumnach które zrobiłem w pewnym momencie patrząc pod światło zobaczyłem odkształconą membranę głośnika 165Kep :evil:
Tak jakby była źle naklejona kurcze...miejsce zaznaczone jest uwypuklone
Foto:

Powiedzcie mi czy taka usterka mimow że gołym okiem prawie niewidoczna (trzeba sie przyjrzeć) ale wyczuwalna pod reką ma duży wpływ na jakośc grania :?:

IoNcs ja bym to reklamował jeśli masz nówki. Usłyszeć nie usłyszysz różnicy jeśli cewka o nic nie trze, ale samo to, że wiesz o usterce będzie Cię drażniło :wink:

Właśnie najgorsze to że głośniki nie są nowe już.
I druga sprawa że wiedząc o tym chodzę podrażniony.
Cewka nie ociera nigdzie...głośnik gra czysto...ale zawsze jest to jeb*** ale :roll:

Przymierzam się do zrobienia nowych pudeł dla nich...chciałem wsadzić Kepa w 20L (przy 18 teraz) ale wiedząc o tej usterce zastanawiam się czy nie pokosić się o inne głośniki i inny projekt....
nienawidzę się zastanawiać co jest lepsze a co gorsze nie mając, czując, słysząc tego :/

Bo nie robie docelowego sprzetu, nie mam na to pieniędzy. Do tego lubie jak mi sie sprzet przewija a ze mialem okazje na co innego i kupca na kepy to zmienilem sprzet.

IoNcs, jezeli membrana jest nadal sztywna to nic sie nie zmieni w brzmieniu
zmieni sie minimalnie ch-ka kierunkowa w scisle nie okreslonym kierunku ale i tak nie masz szans na uslyszenie tego :P

Powrót