• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odnawianie głośników!! Pomóżcie!

Reakcji
0
Pisałem już o tym w którymś poście ale nie dostałem odzewu! więc napiszę jeszcze raz w topicu do tego przeznaczonym, mianowicie mam problem ze zmianą resorów w starych tonsilowskich głośnikach. Kupiłem sobie nowe resorki specjalnie przeznaczone do tych głośników oraz dostałem instrukcje montażu. Niestety nie zdawałem sobie sprawy, że to może być takie trudne :D

Problem mam taki wyczyściłem już głośnik ze starego resora, niestety nie wiem jak po nałożeniu nowego przykleić go porzadnie do membrany, tutaj pytanie: czy da się zdjąć membranę i nakleić na nią resor oddzielnie a następnie przyczepic membrane do kosza i wtedy ostatecznie resor do kosza. Czy ktoś z was już zmieniał resory i chce się podzielić uwagami niech się dopiszę do tego wątku!! z góry dziękuję i pozdrawiam!

Co prawda jestem tu nowy strasznie nowy ;] ale w szkole na zajeciach naprawialismy glosniki < regenerowalismy> dla nauczyciel nieby mial byc to nauka ale tak naprawde robilismy robote za niego ale niewazne. Wszystko sie da zrobic, ale powoli i to mozolna praca. Ja ci powiem jak robilem to w szkole. Dostawalem kosz, odobno sewke do niego, osobno memrane, osobno 2 resory, 1 dolny drogi gorny, ja je nazywam tak samo jak wy je nazywacie to wasza sprawa, wiec pokolej przyklejalismy
cewke do membrany, potem dolny resor do memrany, potem gorny a na koncu calosc do kosza, tylko najlepij wlacz sobie glosnik do generatora zanim przyklejisz resory i sprawcz czy czasem cewka jest dobrze ustawiona zeby gdzy wszystko przyklejsz zeby podczas grania nie udezala o magnes, na poczatek pszyklejasz resor dolny potem gorny. musisz cala mebrane wycentrowac aby cewka znajdujaca sie w szczelinie nie ocierala sie o obudowe, Powodzenia. ja nauczylem sie tego po 4 czy 6 glosniku , nie poddawaj sie napewno ci sie uda

Powodzenia. ja nauczylem sie tego po 4 czy 6 glosniku , nie poddawaj sie napewno ci sie uda

Nie ma to jak motywujące słowa, ehh nie zrozumiałes moejgo problemu! jak znajde troche czasu to porobię zdjęcia i wtedy wam drugi raz objasnie mój problem, nie wierze ze nie robiliscie tego nigdy i przez to nie chcecie się udzielac.

samego gornego resora nieda sie wymienic a bynajmniej jest to bardzo trudne
wymien wszystkie podzespoly w tym glosniku moze cso z niego bedzie

Powrót