• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odpowiedni głosnik

Odpuść sobie go :| za 100zl z groszem masz 20/80/2

[ Dodano: 2006-05-22, 15:55 ]
Jak chcesz taniej to stx, powiedz czym to chcesz zasilić

Gdn 20/80/2.... a nie lepiej np. GDN 20/60/3 EX ??
Jest tańszy i ma mniejsze pasmo przenoszenia.. no tylko o 20W slabszy...
napędzany miałby być wzmacholem na TDA 7294

tadtal, dla 20/80/2 nawet jeden tda styknie, a tym, że coś jest tańsze się nie sugeruj, bo każda złotówka więcej może tylko poprawić brzmienie systemu

20/60 to całkiem inny głośnik niż 20/80. Inna membrana i zawieszenie, inne parametry oraz mniejszy magnez. Moim zdaniem wybór miedzy nimi jest prosty...Później będziesz mówił ze mogłeś troche dołożyć, zobaczysz ze i tak później i ta 20 biedzie mało ;) Mi już duet nawet nie rajcuje ;D ale to nie zmienia faktu ze to dobry glosnik.

Re: Odpowiedni głosnik

tadtal napisał:
Witam!
Mam pytanie, czy głośnik znajdujący się na tej aukcji http://allegro.pl/item103944125__potega_basu_audion_20cm.html
nadaje się do suba? Jaki lepszy?
Proszę o porady oraz doradzenie w sprawie innego glosnika (do okolo 100zł)
Z góry dziękuje

No pewnie że sie nadaje,pytanie tylko do jakiego suba?Na pewno nie do służacego do słuchania muzy czy kina domowego.TO SYF!!

"Jak nie będziesz jadło to... to... to audion" ;]
tadtal, masz jakiegoś wzmaka do suba już ?

Witam!
No mam wzmachola juz, narazie jest to sam moduł >koncowka mocy< na tda 7294.
Do tego jeszcze bede potrzebowal jakis filtr, ale z tym to juz chyba nie bedzie problemu...
No to w takim razie zdecyduje sie na tego 20/80... 146 zł :/ cóz odżałuje, tonsil od razu lepiej brzmi niz audion :P

A jeżeli chodzi o stx to jest to dosc porownywalne do tonsila? Bo cenowo napewno nie :P

mam pytanko dotyczące tym razem budowy suba.... a mianowicie - Jezeli buduje suba aktywnego to gdzie mam zamontowac caly wzmacniacz, filtr, zasilacz i transformator? Ma to wogóle jakieś znaczenie w którym miejscu cała elektronika bedzie sie znajdowala? Nie wplynie to na jakość dzwieku?
pozdrawiam

Może być wbudowany jako panel, ale także może stać w własnej obudowie:)
Osobiście jestem za wzmacniaczami w osobnej budce;) mniej bawienia ze szczelnością panelu, mniejsza buda suba, podręczne sterowanie bez podchodzenia oraz mniejsze problemy z odprowadzeniem ciepła.

Ma to wogóle jakieś znaczenie w którym miejscu cała elektronika bedzie sie znajdowala? Nie wplynie to na jakość dzwieku?
nie ;]
Osobny wzmak jak i panel mają swoje "+" i "-", nie można powiedzieć że jedno jest dobre a drugie nie...
mniej bawienia ze szczelnością panelu
to akurat fakt...
mniejsza buda suba,
o ile ? :D o litr ? :D
podręczne sterowanie bez podchodzenia
ja suba raz ustawiam i mi styka ;]

Tzn ze jak zrobie osobna obudowe do wzmachola to sub nie bedzie aktywny no i przy przenoszeniu sprzętu bedzie o jedną szkrzynie wiecej :D
Ma to jakąs zasadniczą różnice czy sub jest aktywny czy pasywny?

ze pasywny jest bez wzmaka _._

ja wole osobno,bo moge sprzedac suba ,wzmaka lub razem,a jesli juz wzmak w subie jest to nieda rady...

Powrót