• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odtwarzacz sieciowy - propozycja

Reakcji
0
Witajcie

Mam pomysł na zbudowanie odtwarzacza sieciowego (stremera)
Dlaczego?
Mieć możliwość aktualizacji softu, dostęp do dokumentacji oraz wgląd w konstrukcję
Odtwarzacze sieciowe Pioneera mają ograniczone wsparcie a inne konstrukcje nie zachwycają jakością

Odtwarzacz sieciowy jako oddzielne urządzenie TYLKO z wyjściami cyfrowymi (optycznymi)
Na urządzenie składałoby się:
-obudowa aluminiowa
-ekran 5-8" na froncie
-podstawowe przyciski takie jak: play, stop, pauza, przesuń w lewo, przesuń w prawo
-włącznik zasilania
-płyta ITX lub NANO-ITX w środku (chłodzenie pasywne, zasilanie z 12V) z kartą ethernet
-karta Wifi + Bluetooth jako oddzielna karta mini-pci-e lub pci-e
-transformator sieciowy z filtrem
-gniazdo USB na froncie obudowy do podłączenia pendrive (USB 3.0)
-dysk SSD na system oraz muzykę (mSATA/NVMe/SATA)
-brak chłodzenia w postaci wentylatorów
Funkcjonalność:
Odtwarzanie wszystkich formatów muzyki (FLAC, MP3 itd)
Łączność wifi lub ethernet z możliwością mapowania dysków sieciowych i FTP
aplikacje spotify, tidal itd
Możliwość używania jako urządzenia bluetooth audio w standardzie AptX (bezstratna transmisja audio po bluetooth, wymagany min. wersja 4.0 lub 4.1 oraz wsparcie dla systemu operacyjnego)

Do urządzenia podłączony byłby DAC więc nie chcę wbudowywać go w urządzenie jednak jak pojawi się chęć innych użytkowników można coś wykorzystać

Założyłem ten temat głównie dlaczego aby sprawdzić czy jest ktoś chętny podjąć się budowy takie urządzenia

Ode mnie: jestem programistą i chętnie dorobiłbym jakąś edycję softu do tego
Obecny stan: wykonanie na zamówienie obudowy aluminiowej z frezowanym otworem na ekran oraz wytoczenie guzików z aluminium. Następnie naniesienie napisów na panel przedni (kalkomania)

Wiem że takie rozwiązania (podobne) są gotowe lecz nie znalazłem niczego co by to spełniało

Raspberry pi spełni te wymagania, nie wiem jak z aptx ale budowa PC do muzyki to jest overkill jak za 180 masz rpi 3 i pełno gotowych rozwiązań.

Raspberry pi 3 ma WiFi, ethernet i bluetooth. Jest jeszcze coś takiego jak Raspberry pi zero W i ono ma WiFi i BT.

Tylko nie używajcie I2S z RPi jako interfejs do DACa, zdecydowanie jakieś asynchroniczne USB, np. interfejs USB .3'lite'a.

najprostsze i tanie a dobre rozwiązanie to : X96 MAX 4/64GB ANDROID
https://allegro.pl/oferta/x96-max-4-64gb-android-smart-tv-box-przystawka-kod-7698150252
i masz już odtwarzacz internetowy Android z optykiem do 48 khz , ale jeśli dodasz dobry DAC na złącze USB 3 i zainstalujesz TIDAL-a oraz USB Audio Player PRO
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.extreamsd.usbaudioplayerpro&hl=pl
to masz świetną jakość 24/192 np. w TIDAL MASTERS

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://tidal.com/pl/masters

celem projektu jest zbudowanie urządzenia ewentualnie z wbudowanym daciem

ma to być odpowiednik urządzenia fabrycznego jednak z możliwością zmiany oprogramowania

Moim zdaniem do uzyskania lepszej jakości nie ma co bawić się w raspberry pi
1) karty microSD są bardzo problematyczne ze względu na swoją konstrukcję i ich przeznaczeniem NIE JEST bycie dyskiem twardym
2) łączność poprzez Wi-Fi odbywająca się za pośrednictwem karty USB jest co najmniej problemem
3) płyta którą wybiorę posiadać już będzie wyjście cyfrowe i optyczne zintegrowane na płycie głównej
4) oprogramowaniem będzie prawdopodobnie KODI z pilotem KORE dostosowane do ekranu

Temat założyłem aby zapytać czy są inny chętni do zbudowania takiego urządzania jednak chyba raspberry pi jest dużo chętniej wybierane.

Moze jakis intel atom i temu podobne z płytą która miałaby wbudowane wifi, bt, itp. Ewentualnie może tablet z karta audio na usb?

Dobry system ładuje się do RAM (np. piCorePlayer), więc karta mSD może mieć tylko 256mb i też będzie dobrze.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Może nie dokładnie to co chcesz ale polecam chromecast audio za "stówkę". Łaczy się z siecia wifi, po konfiguracji z dowolnego przenośnego urządzenia i PC'ta mogę słuchać muzyki online, wysyłka po optyku do amplitunera i więcej nie trzeba.

Leniwy, o jakich ograniczeniach mówisz? Bo patrząc na co chcesz osiągnąć to ich nie widać...

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

1) raspberry pi ma kartę micro SD - ograniczenie samo w sobie gdyż karta microsd nie nadaje się do zainstalowanego systemu
2) moduł ethernet (realnie 20-30mbps) jest właściwie urządzeniem USB co samo w sobie nie jest dobrym pomysłem
3) dołożenie karty WiFi jest możliwe tylko po USB które i tak już jest obciążone
4) wydajność prądowa złączy USB jest niewystarczająca do zasilania zewnętrznych urządzeń takich jak panel dotykowy

Podsumowując: nie bez powodu w przemyśle oraz PC stosuje się dyski mSATA/SATA/M.2 zamiast kart pamięci. Dla starszych komputerów można zastosować kartę pamięci CF w miejsce dysku PATA lecz nie działa to dobrze, a adapter PATA -> SATA już tak
W kartach microsd (przemysłowych np. GoodRAM industrial) parametry są poprawione lecz jest to nośnik bardzo niestabilny

Reasumując:
W płycie ITX z normalnym zasilaniem będzie odpowiednia wydajność prądowa całego układu, złącza USB nie będą przeładowane dużą ilością urządzeń gdyż to wpływa na problemy ze stabilnością
Karta WiFi będzie na PCI-e a dysk na mSATA, ethernet także będzie kartą PCI-e

Dodam że urządzenie powinno mieć ekran i być odtwarzaczem odpowiadającym produkcji dostępnej ogólnie na rynku jednak bez przetwornika DAC

za małe pieniądze masz gotowe uradzenie z dobrym systemem , wielkimi możliwościami programowymi , optykiem w standardzie telewizyjnym i usb 3.0 dla dobrego DAC , telewizor każdy ma , szukanie na nim jest lepsze niż na małym ekraniku a nie cały czas musi być włączony .

https://pl.aliexpress.com/item/Andr...239.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3ac55c0fEOPL96

- - - - - aktualizacja - - - - -

dodasz dobry DAC na złącze USB 3 i zainstalujesz TIDAL-a oraz USB Audio Player PRO
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.extreamsd.usbaudioplayerpro&hl=pl
to masz świetną jakość 24/192 np. w TIDAL MASTERS

Ostatnia edycja:
Powrót