• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Okazje na ALLEGRO !!!

Słyszeć słyszałem
Ale nigdy nie widziałem na oczy
Wiec nie uwierzę jeśli nie zobaczę

Picolo tez niby podrabiali

Picolo nie miałem ale była kiedyś spora partia Kickerów 12" tzw"kwadraty zamiast 500 czy 750 W rms miały cewki nawijane drutem średnicy 0,18 czyli zamiast 0,9 inną czcionkę na etykiecie magnesu i odmienny kosz od oryginału . Wiem bo sam dostałem 30 sztuk do rozbiórki z pewnej firmy z wawy celem doprowadzenia do sprzedawalności . Naprawianie głośników jednak skutecznie mi się znudziło

Prawda jest taka że dopiero gdy autoryzowany importer jest na granicy bankructwa zaczyna się interesować i decyduje się na nagłośnienie sprawy .
Był kiedyś temat "podróbek " Powerbassów - okazało się że o ile mnie pamięć nie myli jeden z kooperantów bezprawnie rozprowadzał "prawie oryginały " ale to chyba tylko Jurek by pamiętał

Ostatnia edycja:
Z Warszawy ta firma?
A nie z Pruszkowa? Czy okolic.

Jurek juz chyba wyszedł pb
Cos na szkoleniu o tym wspominał

Nie to nie było 12V ...... zupełnie inna firma która publicznie bardzo dba o swoje image ale to już via PM

Nawet nie wiedziałem że mamy taki sklep w Bydgoszczy z materiałami na suby, owaty i eko skóry.
Dzwoniłem i dowiedziałem się, że gdy kupi się u nich na miejscu, to mają 5% taniej niż widnieją ceny na allegro :)

http://allegro.pl/sklep/20489177_varius?id=20489177&p=2

Jutro jadę po filc na front do Wilsonów.
Najlepsze jest to, że ten magazyn mają obok salki prób znajomych do której często chodzę, i w której montowałem tydzień temu GDS-y.
Może nie widziałem dlatego, że na próby chodziłem zazwyczaj wieczorem :D

Teraz tez jest taniej
Jak nie powiesz, ze na Allegro widziałeś u nich taniej to nie sprzedadzą ci nic w uczciwej cenie

Juz raz chcieli mnie tak wydymac w sklepie "pasja" na wiktorskiej
Wałek i tyle

Ale to też zależy od sklepu, bo mam w TG taki sklep elektroniczny. Mają stronkę i tam ceny. Jak do nich podszedłem to gość mi powiedział, że jak chce to kupić u nich to będzie drożej. Muszę zamówić na stronce i osobiście odebrać (czyli kupić, tylko że zamówione na stronie), to będzie taniej. Trochę mnie to dziwi, ale może są jakieś mniejsze podatki na sprzedaż przez internet ?

To raczej kwestia opłacalności utrzymywania pracownika od danej sprzedaży. Przy sprzedaży w sklepie, aby się opłacało to marża musi wynosić 30% lub więcej. Przy sprzedaży internetowej mamy o wiele większą grupę docelową, więc i więcej się sprzedaje. Niestety konkurencja też jest większa więc trzeba zejść z ceny. Rekompensuje to większy obrót.

W małym sklepie może z 20mkw pracuje dwóch panów, dodatkowo ten sklep ma stoisko w hali targowej gdzie pracuje jeszcze jeden. Więc to raczej nie to :)

Prowizja od sprzedazy przez zarejestrowany sklep na Allegro to 6%
Wiec nie miało
A mogą sprzedac taniej niz w sklepie
Dla mnie to dziwne
Moze czegoś nie wiem...

W takich sytuacjach jak każą mi kupować na Allegro czy przez strone to wyciągam telefon i klikam
Po 30sek uśmiecham sie i mowię "juz" :)

Niby tak, ale wkurw..... sa takie praktyki, skoro ide do sklepu to chce kupic od reki, a nie kobinowac dodatkowo przez allegro. Wczoraj potrzebowalem kupic mysz, ide wiec do Mediaexperta bo najwiekszy sklep w miescie i co? 3 myszki na stanie i pan mi oswiadcza, ze duzy wybor maja na stronie i mozna sobie zamowic, juz ktorys raz spotkalem sie z taka praktyka, tylko, ze ten kija ma 2 konce - bo jak bede chcial kupic przez net (co w 90% czynie) to na pewno nie kupie u nich tylko znajde jeszcze taniej na allegro.

Ostatnia edycja:
hah, Łukasz, dokładnie identycznie zrobiłem ostatnio w hurtowni części elektronicznych.
Tylko, że niektóre sklepy prowadzą oddzielny magazyn w komputerze, który jest powiązany z allegro. Nie mogą wtedy nic ruszyć z tego magazynu jeśli nie jest sprzedane na allegro. Dlatego wymagają złożenia zamówienia, inaczej nie mogą tego przenieść na magazyn detalu sklepu. Już się kilka razy z takim rozwiązaniem spotkałem więc niestety trzeba się dostosować.
A pracowałem kiedyś w hurtowni i wiem, że zabawa dokumentami w magazynie może się skończyć kilkoma godzinami poprawek..

Ale oni nie sprzedają tego na allegro, tylko na swojej stronie. Tzn konto allegro też mają, ale tam wystawiają tylko jakiś grubszy sprzęt. Kondy z Jantzena są po ponad 10% tańsze na stronie niż u nich w sklepie.

Zabrałem tą E-MU do brata. Sam mam 0204 i jestem ciekaw czy jakieś różnice są (HW to inne ADC i DAC, ale czy będzie coś słychać :) )

Powrót