• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Okazje na ALLEGRO !!!

kolmen, napisałem co zaobserwowałem, nie musisz zaraz wyzywać od hejterów itd.
To nie było personalnie do Ciebie :)
Wybacz , że tak to odebrałeś
Nie jestem fanatykiem Onkyo , ale w porównaniu do Denona , Yamahy czy Sony mają bardzo porządnie zaprojektowane i wykonane zasilania
Ostatnio miałem okazję przyjrzeć się wyższym modelom ampli i mają tam ciekawe rozwiązania nie mające odpowiedników w innych firmach
Nic dziwnego że są bardzo wydajne prądowo :)
Ale każde , nawet najlepsze zasilanie zawsze da się uwalić :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Trafo 100, uni z radiatorem ok 120 zdalne hmmm irkowe było po 160 pierdoły z 50, obudowa ze 100.. jakby nie robił, za 300 nie zrobi...

no w sumie nie pomyślałem o trafie, okej.

nie wiem jak blacha o blache moze hałasowac - istna szarlataneria.
kup sobie tanią obudowę do kompa i później lepszą to się przekonasz

Ostatnia edycja:
Blachy nie hałasuja ze wzglęu na swoją grubosc.

I tu się mylisz bo cieńsza blacha szybciej wpadnie w jakieś wibracje niż grubsza - doskonały przykład to właśnie buda do pc-ta.
Miałem ich trochę więc wiem o czym piszę.
Nie wiem tylko czy to ma jakieś większe znaczenie w obudowie wzmacniacza, w której źródeł wibracji (cd-rom-ów, wiatraków, itp.) brak.

Nie na temat...
chociażby od wentylatorów mniejszych/większych nie koniecznie dobrych bo często jest to tani chińczyk co ma tylko dmuchać, dysku HDD, napędu DVD.
piotreq, miałem taką cienką metalową obudowę z AVT i to była totalna porażka

Ostatnia edycja:
Od wszystkiego, zasilacz(szczególnie jakieś wynalazki, badziewia NoName), HDD, grafika, procek, napęd DVD, Wszystko co ma "aktywne" chłodzenie malutkim chińskim wentylatorkiem.

Ja trafiłem na takie coś:
http://allegro.pl/transformator-toroidalny-3-szt-10-kg-2x-300w-500w-i5490582221.html
2 trafa sprawdziłem, środkowe ma 3x44V(jałowo) drut 1,5mm[SUP]2[/SUP], a największe 2x45V(jałowo) drut 2,5mm[SUP]2[/SUP]
Trzeciego nie sprawdzałem jeszcze, wydaje się jakiś separacyjny bo cienkie druty ma.

Od wszystkiego, zasilacz(szczególnie jakieś wynalazki, badziewia NoName), HDD, grafika, procek, napęd DVD, Wszystko co ma "aktywne" chłodzenie malutkim chińskim wentylatorkiem.

Ja trafiłem na takie coś:
http://allegro.pl/transformator-toroidalny-3-szt-10-kg-2x-300w-500w-i5490582221.html
2 trafa sprawdziłem, środkowe ma 3x44V(jałowo) drut 1,5mm[SUP]2[/SUP], a największe 2x45V(jałowo) drut 2,5mm[SUP]2[/SUP]
Trzeciego nie sprawdzałem jeszcze, wydaje się jakiś separacyjny bo cienkie druty ma.

Jak małe obroty i jak duże niewyważenie musiałby mieś wentylator aby wibrować komputerem?

No to chłopie, to jest wątek od wrzucania promocji a nie pokazywania co kupiło i nie pokazało innym :)

Brencik z tym RMSem to chodziło mi że takiego wzmaka na nim postawi

http://allegro.pl/uniamp-i5524498922.html (UniAmp)
Uniamp

Zobacz uni który wrzucałem wcześniej (kilka stron?)

Ostatnia edycja:
otototo, właśnie dlatego pisałem, że sporo sobie liczy za tego Uniego bo pamiętałem tego za 200zł

SowaZ, dokładnych danych nie mam ale uwierz, że wentylatory przenoszą drgania na obudowę kompa i jest to słyszalne, a czasem nawet bardzo bardzo. Nie bez powodu istnieją specjalne gumki silikonowe do montażu wentylatorów zamiast tradycyjnych śrubek.

ps. może w końcu skończmy ten offtop

Podłączyłem wczoraj to moje trafo, bez obciążenia, przyłożyłem ucho i kompletnie nic nie usłyszałem. Główne napięcie dokładnie +/-44V.

To pewnie nie działa
Jak go włączyłem to też tak myślałem :) I miałem rację, bo przypomniałem sobie że w listwie trzeba włączyć przełącznik. Załączyłem i... Nic się nie zmieniło. Pomyślałem, że coś jeszcze nie łączy, kostka czy coś. Ale wziąłem miernik i wyszło że jednak napięcia po obu stronach są OK :) Nawiasem mówiąc w gniazdku mam 234V.

Powrót