• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oklepany 100 razy STX 27/150

Reakcji
0
Witam,
wiem że tysiące razy było ale zakupiłem ten przetwornik dokładnie 8 ohm wersja ss i chciałem się poradzić niż modyfikować jak już zrobię źle. Wyliczyłem a raczej winisd, że przy obudowie 45l i strojeniu na 37,14Hz, średnica otworu BR wynosi 75mm a długość 158mm i teraz pytanie: czy średnica nie jest za mała, czy nie bedzie świstów lub innych niepożądanych efektów??

Średnica otworu jest za mała, conajmniej 100mm musi być.
Tym bardziej że rurki 75mm raczej nie kupisz ;]

A tu się mylisz STX ma coś takiego :P, a przy 100mm średnicy tunel wychodzi bardzo długi bo aż 35,31cm, no chyba że coś nie tak naciskam :mrgreen: . A jakby zamiast 100mm zastosować 2 po 50mm??

Bajor23 napisał:
a przy 100mm średnicy tunel wychodzi bardzo długi bo aż 35,31cm, no chyba że coś nie tak naciskam :mrgreen:
powiększ nieco bude ,albo podwyższ strojenie.

Bajor23 napisał:
A jakby zamiast 100mm zastosować 2 po 50mm??
ehh,a czy 2 rurki o średnicy 50mm będą miały powierzchnie jak jedna o średnicy 100mm ??

takero napisał:
powiększ nieco bude ,albo podwyższ strojenie.
Więc jednak podwyższę strojenie.
takero napisał:
ehh,a czy 2 rurki o średnicy 50mm będą miały powierzchnie jak jedna o średnicy 100mm ??
Ale ja inteligenty jestem, żal :D

Dzięki za pomoc, jak coś sklepie to wrzucę na forum, ale to trochę potrwa...

Powrót