• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Onkyo cr 70r nie działa cd

Reakcji
0
Witam posiadam onkyo cr 70r w sumie od niedawna zamieniłem się za Sony Hst471 :-) i jest problem z czytaniem płyt tzn; płyty czyta ale mabproblem po zamknięciu szuflady z uniesieniem płyty aby ta zaczęła się kręcić trzeba delikatnie unieść mechanizm. Czy jakiś pasek czy po prostu trzeba mechanizm przesmarować tzn: zębatki itp? Dzięki za pomoc.

Napewno sa paski, zebatki. Naprawde bez rozebranego odtwarzacza to ci nie powiem. Skomplikowane one nie sa, wiec rozbiez go i sprobuj wlasnych sil. Byc moze Onkyo uzywa Sony mechanizmu, tak bylo w 80, 90 tych. Jedna rzecz, nie przekrecaj potencjometrow przy laserze lub na plycie. Czasem mechanism musi byc zakryty od swiatla by dzialal.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Wyczyściłem soczewke laser dalej przerywa czasami, wyciągne go i zafunduje kąpiel w alkocholu izopropylowym, co do mechanizmu to chyba wymiana paska tacki pomoże.

98 rok to juz dziadek, wiec moze umarl smiercia naturalna. Czy sie oplaca naprawiac - jesli masz sprzet by ustawic potencjometry od Focus, gain, itd, to moze i warto naprawic. Pytanie na jaki Laser trafisz oryginal Japonski czy na Chinska podrobe. Szkoda bo ladnie wyglada ten Onkyo.

Sciagnij serwisowke do niego by niewpakowac sie w bagno.

A czy laser z sony cdp311 będzie działać w nim ten sam laser no i oryginalny kss240a, tylko właśnie się zastanawiam czy będzie działać? Bardzo dobry amplituner z tego onkyo no i szkoda żeby nieczytał cd, szczególnie że w ładnym stanie.

Jak masz kss240 na skladzie to bym powalczyl - to jeden z najczesciej stosowanych : od 100 dolarowych po super hi-end. Aa ogolnie to lubie CD playery z lat 90 tych bo maja jakakolwiek funkcje dusza zapragnie i od tego czasu sama technika w CD juz dalej nie poszla, poza tym ze mozna uzyc DVD mechanism z jepszym odczytem bledow z porysowanego dysku i korekcja (wiecej RAM). Tylko magazyny audio wymyslaja ze niby lepiej graja - dla jaj na coroczne spotkanie w Ottawie bedzie odsluch 300$ Sony vs 3000$ Hi-end SACD Sony, wcale sie nie zdziwie jak nie bedzie roznic w dzwieku.
Wsadz ta 240 z Sony, jesli Sony gra - godz cie nie zbawi, noz- widelec ruszy.

No właśnie nie mam bo tak odrazu bym wsadził. Po prostu zaryzykuje i kupie te cd w sumie za 60zł jest to może ruszy jak nie to kolejne cd do kolekcji będe miał hihi.

Krzysztof, czy wymieniles laser i ruszyl ten Onkyo?

Wymieniłem laser niestety przeskakuje i drży dźwięk. Oraz pojawiło się nowe zagadnienie potrafi rozkręcić płytę w drugą stronę a leser cofa się na sam początek poza obszar płyty, albo bardzo powoli kręci. Chyba silnik od kręcenia płyty coś szwankuje albo ten laser robi takie dziwne zamieszanie.

Piszę dopiero po takim czasie na jakiś czas dałem sobie z nim spokój, ostatnio postanowiłem dalej powalczyc. Więc tak wymieniłem laser na oryginał z innego CD z tym że laserem Kss240a, wymieniłem.pasek od napędu tacki na nowy, przesmarowane i wyczyszczone wszystko.
Działa tak jak powinien. Czyta płyty normalnie. Tak że porządne czyszczenie i wymiana paska pomogła aby płyta.sie unosiła w napędzie a wymiana lasera na nie czytanie płyt.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A czy laser z sony cdp311 będzie działać w nim ten sam laser no i oryginalny kss240a, tylko właśnie się zastanawiam czy będzie działać? Bardzo dobry amplituner z tego onkyo no i szkoda żeby nieczytał cd, szczególnie że w ładnym stanie.

witam.
kupiłem wczoraj taki amplituner.
laser wyczysciłem i wszystko czyta.
natomiast problem jest ze wzmacniaczem!!
przerywa , cos jakby ze stabilizacja.
sprzedam taki komplet lub odkupie sprawny wzmacniacz.
oczekuje propozycji
moj tel. 507 03 82 81

Powrót