• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Open Baffle na SB Audience BIANCO-120B150-01

Reakcji
44
Moja własna konstrukcja odgrody na głośniku SB Audience.
Zainspirowałem się udanym projektem znajomego, ale ostatecznie wyszła całkowicie inna konstrukcja, która zaskoczyła mnie na plus brzmieniem głośnika Audience. Nie miałem wcześniej do czynienia z tym producentem. Zakup w ciemno okazał się trafiony.

20251015_211125.jpg 20251008_202111.jpg

Ostatnia edycja:
Niestety nie ma pomiarów, nie mam możliwości, jestem całkowitym amatorem. Wszystko dobierałem na słuch.

20250116_194302.jpg 20250121_214030.jpg

Ostatnia edycja:
Szkoda tak ciekawej konstrukcji na filtrowanie jej na słuch.
Warto może wspomóc się kimś z forum w tym temacie pomiarów?

Głośniki użyte w projekcie
Dayton Audio RST28A-4
MONACOR SPH-100AL
SB Audience BIANCO-120B150-01 z cewką 16mH

Może napisz, jak wygląda teraz Twoja zwrotnica. Spróbujemy coś podpowiedzieć.

Nie chce Cie zniechęcać, ale Twój projekt byłby trudny do ogarnięcia nawet dla dość doświadczonej osoby. Poprawne zestrojenie niewielkiego midbasu z dość głęboka obudowa U jest problematyczne.
Spróbuj na początek wytłumić nieco tylna cześć obudowy U. Taka forma dipola U, bez żadnego tłumienia działa jak krótka linia transmisyjna, przez co będzie generować słyszalne dudnienia i podbarwienia w pasmie niskiej średnicy. Do wytłumienia możesz użyć gąbki z otwartymi porami (taka zwykła, tapicerska), zawiniętej naokoło, tak aby zajmowała ona mniej wiecej 50 % powierzchni krótkiego tunelu U.

OK, to moja zwrotka na słuch. Zamierzam sprawdzić Twoją sugestię dotyczącą wytłumienia gąbką. rozumiem, że chodzi o 50% powierzchni przy głośniku, a nie przy wylocie :)

Odgroda.jpg
Wiem, że to bardzo trudny projekt, ale mogę się tylko cieszyć dźwiękiem który mi się nawet podoba, albo też zrobić złomowanie.
Co wybrać?
Gdybyś mógł podpowiedzieć co starać się poprawić, to pewnie byłaby najlepsza opcja :)
P.S. Kiedy zaczynałem budować to coś, nie sądziłem nawet, że tak fajnie zagra, szczególnie bas.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z niedoróbek i liczę na pomoc.

Ostatnia edycja:
rozumiem, że chodzi o 50% powierzchni przy głośniku, a nie przy wylocie :)
Wytłumienie na całej długości U frame. Od początku, do końca. Jedynie za głośnikiem zrób kawałek wolnej przestrzeni. Tutaj trzeba silnie tłumic rezonans falowy.

Co do zwrotnicy, to niestety nie wygląda ona poprawnie. Nawet przy wielkim zapale nie zrobisz tego na słuch. Przydałby się chociaż jakieś pomiary z pomieszczenia, w odległości około 2 metrów.

Powrót