wiecie co wycofalem sie z tej dyskusji bo w w zasadzie nie przynosi ona nic konkretnego ale:
scieraja sie tu jakby poglady dwoch grup ludzi
u nas na forum powstaja konstrukcje raczej kompaktowe raczej male dlaczego? uzytkownicy tego forym mieszkaja zazwyczaj w 10-16 m kw pokoikach i wstawienie ich takich potworow do mieszkanai rownalo by sie z spaniem w korytazu lub na balkonie
chlopaki z czech wyznaja filozofie ze subwoofer musi nisko schodzic bo ianczej to nei jest subwoofer fakt cos w tym jest a ja raz w zyciu slyszlem jednostke ktora potrafilaejsc do 20 hz przy f3 i nie moglem przez tydzien sluchac swojego tak przy okazji servo 15

38 cm woofer w jakichs 602 l closed z korekcja
jednak cudow nie ma jak napisal broken fizyki nie oszukasz duza obudoiwa rowna sie gorsza odpowiedz mpulsowa, wytrzymalosc mocowa ale za to niski basik i nawet magiczny wzmak tu nie pomoze
mała zkolei nie pozwala na tak niskie zejscie glosnika ale zapewnia duza lepsza kontrole, wykop , jednak przy zastosowaniu dobrych glosnikow taka konstrukcja jest w stanie stanc w szramki z potworem po 150 l w druga strone juz tak dobrze nie jest chodz dobry konstruktor moze cos z tego wycisnie
kolejna sprawa
dlaczego mozna wysnuc teorie (podkreslam sa to zagadnienia czyto teoretyczne) ze czechowie sa jakby za nami?
zaobserwowalem ze u nas na forum mlody konstruktor zaczyan budowe od poteznego 30 cm glosika w 100l zazwyczaj alfreda w budzie z szafy, jezeli starczy mu sil zaczya orientowac sie i w koncu dochodzi do konfrontacji z pozadnym sybem ktory gra bum bum bum a nie bummmmmmmmmmm bummmmmmmmmm zaczyna sie zastanwiac
wydawalo mu sie ze im nizszy bas tym jest go wiecej a tu zonk jednostka ktora schodzi do 40 hz ma go wiecej i jest ladniejszy
zaczyna sie zastanawiac liczy kalkuluje sprawdza markowe glosiki i cos co gralo niedawno pieknie jest juz nie do sluchania
pozniej inwestuje w pozadny glosnik wzmacnaicz buda staje sie mniejsza bas szybki itd...... tu moze sie zrodzic twierdzenie ze duze budy sa dla poczatkujacych
kazdy ma swoja szkole budowy i sie jej trzyma, ludzie zarzucaja mi ze jestem zatwardzialem konstruktorem hmm moze i tak ale doszedlem do tego praktyka a nie opierajac swoja wiedze na domyslach i filozofi lubie szybki twardy bas dobrze kontrolowany te 40 hz przy f3 wystarcza m iw zupelnosci mala obudowa mi to daje i jestem szczesliwy
Czeskie chlopaki dajcie jakies swoje konstrykcje jest odpowiedni dzial opiszcie je dokladnie co w nich jest specyficznego chetnie czegos sie dowiem i poznam punkt widzenia innego konstruktora wtedy bedziemy gadali mzoe to wlasnie wy mnie nakierujescie na inna dorge