• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Opinie na temat dexon wd100

Reakcji
0
witam,chciałlbym znac wasze opinie na temat tego przetwornika,najlepiej jakby był ktos dośwaidczony z tym wyrobem,jeśli nie to ja możę będe pierwszy....
http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=907#

Wydaje mnie sie ze to jest cos jak power10 w troszke innej wersjii...

Zastanawia mnie co byłoby lepsze:

- mała zamknieta(30-40ltr),mocno wytłumiona buda

-wieksza, br (45-50ltr) równierz mocno wytłumiona

w obu przypadkach kontrola za pomocą wzmacniacza 300W RMS ,
subsonic pasywny (6dB/oct) <30Hz,filtr 40-120Hz

wieksza, br (45-50ltr) równierz mocno wytłumiona

po co chcesz br tłumić ??
bez sensu ...
pozaytm ten głośnik ma fs= 60hz !!
wynik ok jak na 4' a nie 10' do suba...
bo chyba nie chcesz go inaczej wykorzystać...
w closed to już wogóle tragedia ,
aż boje się symulować .... :)

Ten Dexon to glosnik typowo do suba samochodowego. W niewielkiej budzie (20-25 litrow) zejdzie wedlug symulacji do 40-45Hz czyli tak jak to w aucie powinno byc. Zreszta SoundWave chyba niedlugo bedzie mial te przetworniki i mysle ze zrelacjonuje nam swoje wrazenia :).

akurat nie te.... generalnie widze że dexon ma całkiem ciekawe produkty. dość sztywne membrany dość wysoki SPL dość dobre charakterystyki i wysoko ciągną. niestety są one "stylizowane" na estradówki i nisko nie schodzą - wysokie Fs ultralekkie membrany krutkie cewki itp. przynajmniej te co miałem. jak znajde troche czasu to zrobie pomiary - narazie na podstawie wrazeń organoleptycznych :)

ogólenie dobre głośniki ale nie do basu.....

a co myslicie o tym dexonie (szukam czegoś na sub do domu)

Głośnik DRB 30/60/01,6 - 05 012
- dopuszczalne obciążenie 60 / 120 W (RMS / max)
- impedancja 6 ohm
- skuteczność 92 dB/1W,1m
- pasmo przenoszenia 35 - 2 000 Hz
- średnica cewki 37 mm
- masa magnesu 0,576 kg
- FS = 27 Hz
- RE = 5,2 ohm
- QTS = 0,7
- VAS = 182 l

cena w sklepie http://www.dexon.pl nie całe 60 zł, wiec zastanawiam się czy jest to jakas altenatywa dla stx?

Sound Wave, bo to jest zlepek beymy z chinami.Taka niby nowa marka.Swojego czasu sie też interesowałem ale sobie odpusciłem.Co lepsze produkty promują...zabójczą ceną.

może to jakiś sposób na lepsze głośniki za niższą cene :)
ciekawe kiedy ktoś zapakuje magnes do 888 i powie że teraz to dopiero ma kopa :)

Powrót