• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Opinie o BSW 184 II

no to juz noge sie domyslac dlaczego cos jest nie tak, ponoc ta seria nie dorasta do piet II. wiec moze wez poki co nowa 15 z mozliwoscia wymiany na 18?:>

domel85, tak - krytykować innych i naskakiwać na nich potrafisz,
no i do tego ciągle powtarzać że nikt nie chce Ci pomóc...
takero napisał:
inaczej - co jest nie tak z 15 ?
czego brakuje ?
bo chyba ciśnienia to akurat nie brakuje...

no tez slyszalem ze jest gorsza , myslalem o zamawianiu 154 II z niemiec , a tam raczej nie bede mogl odmienic:( wiec pomyslalem ze juz lepiej 184 zakupic. Na allegro jest aukcja ze stara serią http://www.allegro.pl/item125708602_ravemaster_bsw124_noweczki.html ale ma tez dostep do II bo ma w opisie aukcji cennik II serii
BSW124-II 320,-
BSW154-II 430,-
BSW184-II 550,-

niby mala roznica cenowa miedzy 154 a 184

Napisz ze jestes z forum diyaudio i czy moglbys wrazie czego wymienic 15" na 18".
Bude pod 15" masz akurat

takero napisał:
domel85, tak - krytykować innych i naskakiwać na nich potrafisz,
no i do tego ciągle powtarzać że nikt nie chce Ci pomóc...
takero napisał:
inaczej - co jest nie tak z 15 ?
czego brakuje ?
bo chyba ciśnienia to akurat nie brakuje...
nie bierz na powaznie tego co pisze do nosba bo to moj kumpel i to byl taki zarcik z tymi pionkami , a jesli chodzi o pomoc to wg. mnie , powineinem w tej chwili czyttac opinie na temat 184 a nie mojego sluchu.

[ Dodano: 2006-09-12, 10:34 ]
Maxi napisał:
Napisz ze jestes z forum diyaudio i czy moglbys wrazie czego wymienic 15" na 18".
Bude pod 15" masz akurat
najprawdopodobniej to sie przejade do tej łodzi ,mam niedaleko i potestuje na miejscu , musze sie tylko dowiedziec czy bedzie mial pudlo pod 184.

HPB-1502 to moze byc malo do BSW184II. Napewno 18" da rade w aucie, ja bym go zaaplikował w 100l closed, ewentualnie BR 140L@40Hz.

Słuchajcie,wystarczy sobie wyobrazić ile więcej powietrza przepompuje 18-stka.Może się szybko okazać że ta owa 18-stka gra znacznie dynamiczniej niż 15-stka i to przy mniejszej mocy.Auto to kraina niezbadana do końca pod względem akustyki i czasami pewne teorie rozjeżdżaja się z praktyką.Faktycznie że różnica w cenach jest skromna,może warto się pokusić o 18-stke,tylko ja ze swej strony sugeruję closed.Zejście i tak będzie piekielne bo w autach to norma.Szkoda tylko że tego w czasie jazdy nie słychać :neutral:

Dodatkowo closed to ładniej rozciagnieta harakterystyka w dół, w BR może bardziej łupie ale w węższym zakresie.

umberto napisał:
Dokładnie,kto dotąd się jarał BR w aucie niech spróbuje closed.Warto.
Wszystko zalezy... O ile masz dobrze przod dobrany to na BR moze to lepiej wyjsc. U mnie dokladnie tak sie stalo - zamknieta nie grala tak jak chcialem (a low-kick-i byly za twarde i zbyt mocne w porownaniu do reszty), przerobilem na skrzynke (znacznie wieksza) z BR i... tez nie gra tak jak chcialem :P Ale jest ciut lepiej bo w koncu glosniczek potrafi mi nizej zejsc ;)

PZDR
MatiPTP

MatiPTP, czyli masz lipe z przodu.U mnie mivoci pięknie się zgrywają z Polkiem w closed i raczej nie mam prawa narzekać na cokolwiek.
Co prawda mam chęć zaingerować w zwrotki ale jakos mi tak nie po drodze.System robiony pod kątem słuchania muzyki w celach relaksacjnych.Efekciarstwa nie znoszę.

umberto napisał:
MatiPTP, czyli masz lipe z przodu
No wlasnie przod gra rewelacyjnie :!: Natomiast tyl to jeszcze nie to.

umberto napisał:
System robiony pod kątem słuchania muzyki w celach relaksacjnych.Efekciarstwa nie znoszę.
Jezeli efekciarstwem nazywasz to, iz sprawia mi przyjemnosc jak przy np Prodigy albo jakiejs innej (np. czarnej) muzie z glebokim basem trzesie mi wszystkimi bebechami - to ja w takim razie efekciarstwem nie pogardze. Jak najbardziej doceniam jednak jakosc tej calej zabawy.

PZDR
MatiPTP

MatiPTP, zależy co kto lubi.I tak w samochodzie w czasie jazdy wsio poniżej 40Hz niknie.Robiłem różne cuda na różnych głośnikach,wszystko jest pięknie na parkingu,pierwszy wyjazd burzy całą koncepcję.
Mówisz o jakości,i słusznie.Na obecną chwilę cieszę się jak dziecko że nie telepią się mi jakieś plastiki,blachy od rezonansów a mijane małolaty nie oglądaja się za mna jak za jakąś zwiejskotuningowana calibrą dudniąca na kilometr.Zakres basowy osiągnąłem taki jak sobie wyobrażałem,szybko,sprężyście i jak trzeba da się go odczuć na ciele.Fakt faktem z pomiarów w obecnej budce sięgam niemal 25Hz z niewielkim spadkiem ale co mi z tego jak i tak tego nie usłyszę,a napewno nie podczas jazdy.I dlatego preferuję od pewnego momentu closed z silnym napędem.

co racja to racja... na postoju wszystko brzmi tak fajnie 'ciekawiej' i 'glebiej' bas sieba niemal pieka... ale co z tego ze podczas jazdy mamy slyszalene okloice 40Hz i to tez nie jest tak jak powinno. oststnio bawilem sie w CA i przyznaje ze jak br to tylko wysoko strojony ale i tak closed bedzie najlepszym wyjsciem.

jakby kogos interesowalo jeszcze to mam tego bsw wiec moge napisac co i jak
na stronie producenta jest bladd co do parametrow
nie ma 98dB tylko tak naprawde 94dB 1w/1m
i zawieszenie gorne nie jest gumowe tylko typowo estradowe

15" nie slyszalem wiec raczej nei bede mial porownania
natomiast moge porownac do innych
tylko trzeba poczekac bo musze zrobic skrzynke na niego a troche mi sie nie chce i mam inne nawal roboty
jak tylko zrobie zdam recenzje

Raveland napisał:
tylko trzeba poczekac bo musze zrobic skrzynke na niego

Ja mam gotową,po co czekać :razz: 60L leży i czeka,do autka closed jak trza.Choć wolałbym strzelić jakąs tubeczke na nim.154II sie nadało,nada sie 184II tymbardziej.
To co,może mały teścik?W sumie dzięki mnie Mivoci schodzą jak ciepłe bułeczki na allegro a pół roku wcześniej chętnego nie było :grin:

Powrót