• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Opinie o projektach troelsgravesen.

Reakcji
0
Witam,
Czy ktoś posiada lub posiadał zrealizowane projekty wyżej wymienionego człowieka?
Z ciekawości przerysowałem jeden z projektów do solid edgea i wygląda to całkiem obiecująco.
Autor chwali się że projekty jego kolumn są porównywalne z kolumnami seryjnymi w cenie nawet 10000 - 20000 tysięcy funtów.
Projekt dotyczy kolumn Jenzen ER/CA http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm

Chłopie, Ty weź się za robotę, bo za dużo czytasz i sprzętu ciągle nie masz :)
Określ budżet, zaproponujemy zestawienie głośników, zrobisz obudowy, oddasz na pomiary i słuchasz.
Po takich wątkach jak ten i tak się nie dowiesz czy zestaw zaspokoi Twoje potrzeby, bo ciągle czytasz a nic nie słuchasz.. :)

Jaki budżet masz na ten projekt?
Jakie pomieszczenie w którym ma to grać?
Masz jakieś preferencje odnośnie brzmienia.
Słuchałeś już jakiś kolumn diy.
Ja będę robił projekt troelsa ekta grande ale dopiero po Nowym roku bo brak czas.
A też po nowym roku będzie u mnie możliwość posłuchania kilku konstrukcji info PM.

Gotowe jest cos podobnego na htguide forum.
Generalnie przy koncepcji obudowy troelsa zostaje ale odpowiednio ją zmodyfikuje pod SB w przyszlym tygodniu moze zapodam jakies fotki.
Pozdrawiam :)

Generalnie przy koncepcji obudowy troelsa zostaje ale odpowiednio ją zmodyfikuje pod SB w przyszlym tygodniu moze zapodam jakies fotki.
Pozdrawiam
lepiej sie nie przejmuj obudowa, tylko skup sie na zwrotnicy!

troels jest znany i zachwalany, ale puki nie posluchasz jego projektow to nie dowiesz sie czy tobie to odpowiada!

u nas rowniez popularny byl zaph audio. dopiero jak odsluchalem jego projekty to zrozmialem ze chlopak mocno mija sie z moimi preferencjami!

Zwrotnica jest bardzo waznym elementem i musi zostać zrobiona przez kogoś doświadczonego.
Swoją drogą może byłby jakiś nowy projekt do kopiowania. Narazie zbuduję te SB a dalej jak będę miał wieksze doświadczenie.

Prawdę mówiąc jak zaczynasz od skopiowania obudowy a później chcesz w to wybierać głośniki, to raczej kiepski pomysł, powinieneś robić na odwrót.

Swoją drogą może byłby jakiś nowy projekt do kopiowania. Narazie zbuduję te SB a dalej jak będę miał wieksze doświadczenie.

Ostatnio zrobiłem b. ciekawy projekt 3 drożny na SB Satori i SB23 jednak nie będzie on do skopiowania bo to projekt komercyjny. Jeżeli byłbyś zainteresowany to pisz na pw. Zresztą Troels też już przestaje umieszczać projekty w całości bo z tego co czytałem znaleźli się specjaliści co zarabiali na jego projektach tworząc "własne" konstrukcje, no i się chłopak zdenerwował.

Ostatnio zrobiłem b. ciekawy projekt 3 drożny na SB Satori i SB23
Yoshi z którym średniakiem Satori robiłeś? Zrobiłem zwrotki z TB i magneziakiem ale docelowo na górze będzie SB26STCN-C000-4 w innych obudowach. Ten SB23NRXS45-8 pozytywnie mnie zaskoczył. Biorąc pod uwagę cenę (350zł) rewelacyjny przetwornik.

Nie na temat...
Firma Seas to za chwilę zwinie się z rynku. Od lat nie zaproponowali nic nowego. Ceny wyższe od SBA. Obserwuję jak rozwija się SBA i do szczęścia brakuje mi tylko malutkiej 12cm alu SB12NAC30 :)
6in-SB17NAC.jpg

Satori będą na liście zakupów jak pojawi się WO24P-8 SATORI w sensownej cenie.

Generalnie na same obudowy mam milion pomysłów głośniki SB które zaproponowal dolphin. Yoshi_80 co mogę przewidzieć podczas projektowania obudowy do tego zestawu? I zastanawia mnie też seas 27 tbgfc. Jakiś czas temu słuchałem go ale prawdopodobnie w złej aplikacji ale i tak zrobił na mnie dosyć fajne wrażenie. Czy seas byłby bardziej detaliczny od 29RDC?

Przymierzam się do budowy głośnika basowego pod monitory na SB satori. Coś takiego z grubsza mi wychodzi:
61c7a2443dbe3569e68fd973b7323d24_1480631458.gif

Generalnie, to wszystkie przetworniki jak u Troelsa tutaj:

http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-10.htm

woofer- SB29NRX75-6

Pokusiłby się ktoś o ocenę tej konstrukcji skrzyni basowej z tego projektu Troelsa?

Ostatnia edycja:
Powrót