• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oryginalne radio w citroenie

Reakcji
0
Serwus, chciał nie chciał, podlacząjac w moim C4 co kolwiek musze bazować na oryginalnym radiu w tym aucie. Jest połączone z kompem i nie chce cudować i chce zostać przy tym radiu.
Nie posiada wyjść RCA, tylko hi lo.
Czy jest sens w ogole zaczynać zabawę na takim radiu, zakładajac, podlaczenia wzmacniacza po hi lo ?

Powiem tak, w poprzednim aucie a tam nie musiałem zostawiać radio, grało alpine cda + u-dim el comp + wzmak u-dim glow + sub intertechnik 8 cali (w br) Powiedzmy,ze było trchę za sucho w graniu, pewnie alpine lekko podbijał górę, ale ogólnie sprawa była znośna.
Chciałbym uzyskać taki poziom na radiu oryginalnym w obecnym aucie.

Spokojnie możesz na firmówce jak chcesz w takie produkty celować ;)

To średnia półka więc cudów nie ma.

otóż to :)
tyle,ze martwi mnie owe hi-level, a mnogość "konwerterów" od 20 zł po 200zł audisona mnie lekko dezorientuje...

a tak z grubsza, chyba,ze to dość loteryjne pytanie, celować w "konwerter" czy w wzmaka z wejsciem hi-l.?

Gdybym ew miał schemat, to mam rodzinie elektronika, no ale bez schematu to jakoś nikt mi nic nie będzie wróżył :)
A czy, po hi l. oczywiście jeżeli wzmacniacz będzie posiadał filtry wszystko bezie działało, czy przód odetnę, tył przytnę :)

ok to dziękuję za info, Paweł pytanie do Ciebie, bo wiem,ze STX masz przerobionego wzdłuż i wszerz , konfrontacja w IT 8' w br koniecznie, bo miałem użytkowałem czasami brakowała konkretnego zejscia i walniecia, muzka to wszystko, rap, chillout, metal, wsio wsio

Serwus, chciał nie chciał, podlacząjac w moim C4 co kolwiek musze bazować na oryginalnym radiu w tym aucie. Jest połączone z kompem i nie chce cudować i chce zostać przy tym radiu.
Nie koniecznie jesteś skazany na to radio. Ja mam akurat Berlingo z 2006. Jeśli dobrze kojarzę, w C4 masz jednostkę 1 DIN, to podobnie jak u mnie. Ja wyciągnąłem fabryczne radio i podłączyłem swoje. Do tego wzmacniacz i nowe głośniki. U mnie po wymianie oprócz tego, że na wyświetlaczu nie pojawiają się informacje z radia, nie było żadnych ubocznych skutków. Wyświetlacz pokazuje jak wcześniej datę i czas, oraz informacje o otwarciu drzwi. Informacje o radiu mam na wyświetlaczu z radia. Spróbować warto, nic się nie uszkodzi. Ja po zdemontowaniu fabrycznego radia musiałem jedynie na chwilę dopiąć wyświetlacz samochodowy od prądu, bo zgłupiał i cuda pokazywał, po tej operacji jest wszystko ok., a z nowym radiem jeżdżę już prawie rok.

@czarodziej ale nie działa mi wtedy parktronik :) a chciałem go zachować :)

konfrontacja w IT 8' w br koniecznie, bo miałem użytkowałem czasami brakowała konkretnego zejscia i walniecia, muzka to wszystko, rap, chillout, metal, wsio wsio
musisz sie zdecydowac czego chcesz wiecej sluchac
do h-h/rapu i podobnych zdecydowanie lepszy bylby 10" stx
MDS08 to raczej "delikatniejszy" glosnik do szybszego basu

W tym sęk, że kompletnie nie rozgraniczam, mam taki przekrój muzyczny, że głowa boli. Tak pomyślełem, czy 2 x IT w br może to bybyło lekarstwo... i jakość i moze troche konkretniej...
tylko,ze MDS ma fajne specyficzne granie i potrafi jak dla mnie sporo przekazac, dlatego szukam jakości i mocniejszego uderzenia niż 8cali

niestety musisz sam posluchac co ci podpasuje. na chwile obecna nie potrafie wskazac idealnego rozwiazania.

Skoro masz taki wachlarz to zainwestuj i kup 10" phase linear aliante.

Zagra to co chcesz.

Powrót