Nie wiem co ludzie widza w tym rigolu. To jeden z pierwszych oscyloskopow i chyba dlatego tak popularny. Ja wam powiem czego szukac w oscyloskopie.
Jesli lampa swieci ostro z duzym zapasem jasnosci, przelaczniki i skala nie sa wytarte to mozna takie oscyloskopy kupowac
A jak stwierdzisz ze przelaczniki nie sa wytarte? Niestety w 99% staroci sa wytarte. Powoduje to ze sygnal pojawia sie i znika albo tyllko traci jakosc np spada pasmo pzernoszenia. Patrzysz i ci sie wydaje ze masz pasmo do 10khz a to oscyloskop tak cie zalatwil

Wadliwy impulsator kiepsko dziala ale nie wplywa na jakosc pomiarow!!
Podsumowujac oscyloskopy cyfrowe to taniocha ma:
wyswietlacz lcd tylko 234 punkty w pionie, te nowsze sa tylko szersze. Dobre LCD to 640 punktow.
mala pojemnosc pamieci rzedu pojedynczych kilobajtow. To bardzo wazne!! Powoduje ze mimo szerokiego pasma tak na prawde ilosc probek jest bardzo mala! Oscyloskop analogowy ma pelne pasmo na kazdej podstawie czasu, cyfrowy traci pasmo wraz z wydluzaniem podstawy czasu. Obserwujac np sin 1khz nie zobaczysz wzbudzenia na megahercach.
zakres czulosci, najslabsze wersje 5mV do 5V, spotykane sa nawet 10V ale bardzo zadko cyfrowki maja czulosc 1mV Tanie cyfrowki maja tez bardzo duzy szum. a tak na prawde nawet drogie maja bardzo duze szumy ktore sa dosc denerwujace po przeskoku z analogowki.
Funkcji i pomiarow juz nie sposob wymieniac i opisywac.
Co do pasma to od 60Mhz w gore o pasmie decyduje sonda a dokladnie jakosc jej kalibracji. Do 20Mhz sondy sa kalibrowane jednopunktowo (jeden trymer) do strojenia przy 1khz. Teraz mam oscyl 200Mhz i ma sonde kalibrowana trzypunktowo na 1khz jeden punkt i na 1Mhz dwa punkty. Sama kalibracja to ciezka denerwujaca robota! Oscyloskop 60Mhz jest zupelnie wystarczajacy. Ja wlasnie mierze czasy przelaczania bramek HC-TTL rzedu 5ns wiec potrzebuje pasma 200Mhz w innych nie cyfrowych zastosowaniach nie jest ono zupelnie potrzebne.
Popatrzylem wlasnie na parametry rigola i sa bardzo dobre. Czulosc 2mV do 10V to dobry wynik. Jesli ma rzeczywiscie 1Mb to jest to jest ok. Jedyna wada to ten standardowy LCD 320x234.