• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oscyloskop i Multimetr

Reakcji
0
Witam
w firmie musimy zakupić dobry multimetr i Oscyloskop,
co doświadczeni polecą ?
kwota to ok 1tys za multimetr, co do oscyloskopu to sprawa ma się tak, mamy wybrać coś w okolicach 5tys i cos w okolicach 8tys. Potem rozwazyć za i przeciw i czy warto w naszych zastosowaniach wydać 3k więcej.

wiem że powinienem przedstawić założenia i wymagania problem w tym że po prostu jest to niemożliwe... czasem takimi prawami rządzą się instytucje itd.... mniejsza w to po prostu pomóżcie mi wybrać coś co w tej cenie będzie najlepsze mam pewne typy ale najpierw chciałbym od was się tego dowiedziec...

U mnie w pracy używamy multimetru metermanna, ten co mamy kosztuje jakieś 6 stówek (nie pamiętam modelu) wiec mniej od założonego od Ciebie pułapu ale pewnie nie będzie problemu znaleźć droższy ;) . Multimetr jest naprawdę dobry, faktycznie mierzy a na każdym zakresie z dobrą dokładnością a nie udaje. Mierzyłem nim np prądy o wielkości pojedynczych mikroamperów z dokładnością bodajże do do 0,1uA gdzie inne tańsze multimetry niby o tych samych zakresach niczego nie były w stanie już zmierzyć lub pokazywały jakieś bzdury.

Oscyloskop? Hmm jakiś tektronix? Czasem 2 kanały to mało, może pomyśl o 4 ?

Ja sam używam Fluke 179, troszkę droższy (za 1200 już kupisz), ale bardzo dobry ;) Jeśli oscyloskop to w tej cenie to już 4 kanały od tektronica przykładowo.

Napisz dokładniej czego wymagasz od sprzętu.

Ostatnia edycja:
dobre marki:
tektronix*
Hameg
lecroy*
yokogawa
Hewlet packet
fluke**
* - oscyloskopy najwyższa półka
** - multimetry najwyższa półka
dużo promocji:
http://www.ndn.com.pl/
A jaki model? To zależy od zastosowań. Np. oscyloskop musisz wiedzieć ile min. kanałów potrzeba, jakie górne pasmo, próbkowanie. Multimetr - dokładność, ilość cyfr po przecinku, zabezpieczenia wewnętrzne, czas trzymania baterii, solidna obudowa aby się nie uszkodził.

dobre marki:
tektronix*
Hameg
lecroy*
yokogawa
Hewlet packet
fluke**
* - oscyloskopy najwyższa półka
** - multimetry najwyższa półka
dużo promocji:
http://www.ndn.com.pl/
A jaki model? To zależy od zastosowań. Np. oscyloskop musisz wiedzieć ile min. kanałów potrzeba, jakie górne pasmo, próbkowanie. Multimetr - dokładność, ilość cyfr po przecinku, zabezpieczenia wewnętrzne, czas trzymania baterii, solidna obudowa aby się nie uszkodził.

El_liero ... wybacz ale naprawde podejrzewasz ze stojąc przed wyborem sprzetu z tej półki miałbym dylematy takie jak mi opisałeś wyżej ;p ? ...miej litość proszę
...
Yoshi dzięki za rzeczowe info

potrzebuje pomiar indukcji i czasami używam pomiaru temperatury ;]

Te "trochę" to praktycznie 2x UT70A :biggrin:

U siebie posiadam 2 multimetry - Sanwa PC5000a i właśnie UT70A do mniej wymagających rzeczy i na pewno na Unita nie narzekam - może dlatego, że nie wymagam od niego cudów? W każdym wypadku jest niezły.

Powrót