• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oszuści na allegro !!!

Reakcji
0
Zacznę może od tego, że jest on dobrze znany na forum audiostereo - wystarczy wpisać w wyszukiwarce jego nick i od razu widać jaka to osoba - niestety przed zakupem u niego o tym nie wiedziałem.

Jak się zaczęło - Kupiłem sobie fajny wzmacniacz - w opisie pisało, że drobne ryski, wytargowałem niższą cenę - spox. Wzmacniacz okazał się być w znacznie gorszym stanie niż opisany, a zdjęcia jakoś nie do końca to pokazywały (zresztą w opisie było, że są tylko drobne ryski od używania - poza tym wydają się lekko retuszowane - ale może teraz przez nerwy to widzę). Poza tym ciężko zauważyć i się domyślić, że jedno z pokręteł jest nieoryginalne. No cóż wzmacniacz najwyraźniej komuś upadł i na skutek tego jedno pokrętło było połamane w środku, a drugie wymienione na inne. Do tego w przednim panelu jest wgłębienie (które na zdjęciu wygląda jak ryska).

Obudowa była strasznie porysowana, więc przejechałem papierem ściernym i pomalowałem. Stwierdziłem, że co będę sobie problemy robił jakoś przeżyję. Potem okazało się, że gniazdo słuchawkowe jest uszkodzone - to już była przesada - chciałem zwrócić towar - i co - okazało się, że "ingerowałem" w sprzęt (bo zdjąłem obudowę do malowania) i reklamacji nie może uznać. Koleś tak się zapierał, że pomyślałem: "skończy się na sądzie jak będę chciał oddać" no więc po raz kolejny machnąłem ręką, naprawiłem gniazdo i wystawiłem neutralny komentarz - i nawet całkiem delikatny.

A teraz najlepsze - mimo, że odpuściłem dwa razy, że mimo jego zachowania i wmawiania mi, że ingerowałem w sprzęt i pewnie go uszkodziłem i dlatego chcę oddać - też odpuściłem, mimo, że wystawiłem neutralny komentarz... W zamian - dostaję ostrego negatywa w którym jestem nazwany oszustem, a znowu w odpowiedzi na mój neutral pisze, że przed aukcją gadał ze mną przez telefon i dosysyłał zdjęcia (co jest oczywiście bzdurą), i że zaingerowałem (czyt uszkodziłem) wzmacniacz a potem chcę go oddać. Po prostu bez komentarza - napisałem do allegro, żeby mi poradzili co dalej robić, bo ja zgłupiałem.

Mam prawie 130 pozytywnych komentarzy od prawie 100 użytkowników - 0 problemów na allegro od 5 lat mojej działalności, natomiast ten hifiaudio jest już znany w sieci jako oszust i naciągacz - jak przeczytałem te opinię, to jeszcze bardziej pluję sobie w brodę, że u niego kupiłem.

Ostrzegam wszystkich przed allegrowiczem hifiaudio znanym do niedawna jako dd32 (zgadnijcie dlaczego zmienił nick na allegro)...

Dobrze wiedzieć... Hifi audio jednak przesadza z cenami i dlatego ma mało klientów. Przykre że się naciąłeś.

Swoja sroga ja bym najpierw sprawdzil czy wszystko dziala a do dopiero pozniej bawil sie w malowanie, rozkrecanie itd.

wektor napisał:
Swoja sroga ja bym najpierw sprawdzil czy wszystko dziala a do dopiero pozniej bawil sie w malowanie, rozkrecanie itd.

Tak, przyznaje - to był błąd - ale dlatego między innymi odpuściłem sobie reklamowanie sprzętu... Szczerze mówiąc z tego wszystkiego najbardziej wnerwiło mnie to, że koleś nazwał mnie oszutem i wystawił negatywa - no i jeszcze nakłamał, że dosyłał zdjęcia i gadął przez telefon...

varrol, no ale masz jego adres:) mały wjeździk na chate nie będzie zły:) bo powiedz co możesz innego zrobić. Szkoda, też mnie rasz oszukali z cd ale naprawiłem sam.

Swoją drogą... widziałe że kupiłeś tą yamahę AX550 która już na dzień dobry wydała się trochę zniszczona z frontu. No nic - teraz masz nauczkę i wiesz jak postąpić następnym razem.

Codo allegro ostatnio sprzedałem dla gościa głosnik miał wpłacić kase i tak jakoś sie przeciagneło po miesuiacu pytam sie wkońcu kiedy będzie kasa a on do mnie : już nie chcem tego głośnika. Mi powieka tylko drgneła opiprzylem go ostro i dałem jeszcze tydzień bo inaczej negatyw i dowidzeni. Ludzie naprawde są nie powarzni a przez tego gościa straciłem czas a pieniedzy dalej nie ma.

Powiem tylko w nawiasie . Jak widzę czasem te opisy na aukcjach.. "WYMIATA" "ZAJEBISTY SPRZĘT" "zamiast są - SOM" "zamiast chcę - CHCEM" i dużo błędów ort to nóż w kieszeni się otwiera. Albo nieraz widzę na allegro wzmacniacz - niski model 2x30W mocy a tam opis "WZMACH WYMIATA. SĄSIEDZI LICZĄ STRATY NA SZYBACH. 4x300W... no kurr ILE PÓŁ INTELIGENTÓW sprzedaje na allegro to aż strach pomyśleć :(.

Od takich kupowanie jest ... no nieco ryzykowne. Nie ma co sobie pluc w brode - wyciagac wnioski i sie nie dac nastepnym razem.

Jesli ktoś jest pół-analfabetą i publicznie używa określeń jak pod budki z piwem czy wypisuje wielkimi literami żałosne lamerskie hasła to nie powinien brać się za handel, bo w ten sposób (nieświadomie, o zgrozo) obraża potencjalnych klientów (co wydaje się wcale nie przeszkadzać niektórym kupującym). Od takiej osoby nie kupilbym nawet pudełka zapałek. Chamstwo i cwaniactwo osób handlujących gównem i bublami nie zna granic, wykorzystają każdą okazję by oszukać wcisnąć prawdziwy szmelc. Czego tu się spodziewać jak biorą się za to nawet... dzieci?

Niestety też sie ostatnio naciałem. Kupiłem wg opisu sprżet nowy który okzazał się zajechany. Dobrze, że straciłęm tylko 36zl z przesyłką.

Najlepiej kupować od firm wystawiajacych na allegro, slepy , komisy, 100% pewności i zero problemow.

a moze zamiast allegro speszył award zrobić dział/ topic ze sprzedawcami, na ktorych trzeba uważąc?? wtedy żadnych komentarzy tylko podać nicka gościa i co sprzedawał??

Yoshi_80 napisał:
Najlepiej kupować od firm wystawiajacych na allegro, slepy , komisy, 100% pewności i zero problemow.
No też niezupełnie - ostatnio szukałem jakiegoś taniego ampli - te tzw komisy mają w 99% sprzęt z niemiec itp, podrapany, kombinowany itd oprócz tego nie ma możliwości wyrwania czegoś okazyjnie bo mają pare kont z których sobie podbijają ceny - sam sprawdzałem, w ostatnich 50 aukcjach pewnego usera ciągle przewijały się 3 nicki ... :/
Natomiast kupując od kogoś kto kupił np tego ampli nowego, szanował go itd możemy liczyć na naprawde dobry sprzęt, w dobrym stanie itp. Pozatym mamy możliwośc odbioru osobistego na co niektóre komisy nie pozwalają - z tym też się spotkalem :/
Ogólnie można powiedzieć że lekarstwem na wszystko (prawie) jest odbiór osobisty, najlepiej z możliwością sprawdzenia na miejscu. Przy okazji wiemy kto sprzedaje i czego się można z tego tytułu spodziewać ...

[ Dodano: 2006-04-02, 12:18 ]
aha, przychylam się do propozycji Świętęgo i zmieniam nazwę,
a jak pare topiców innych w OT się zdeaktualizuje, a ten odniesie sukces to pomyśli się o przyklejeniu :)

Ja też sie przychylam do propozycji ale w formie zaproponowanej przez Świętego tzn. nick + co było sprzedawane ew. krótki opis. Jak będzie zbyt wiele dyskusji to topic nie spełni swojej roli. Komentowac można w luźnych wątkach takich jak ten.

Niech po prostu nicki tych osób + komentarz będą wytłuszczone - i tyle ...
Będzie można znaleźć cenne informacje ...
Co jakiś czas przeczyszcze topic i będzie looz ;]
Ew jak będzie za dużo tego założe coś w stylu "czarna lista allegro" i będzie po problemie...
Póki co proponuje same nicki wytłuszczać...

Powrót