• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Otwór na głośnik.

Reakcji
0
Otwór na głośnik.
Troche debilne pytanie: jaki powinien być? Średnica głośnika - kołnież? chyba tak... Jaka pomyłka jest dopuszczalna? 1-2 mm czy 3.4 mm? Czym narysowac ten otwór, cyrklem?

nie rozumiem pytania, jak to jaki taki jaki producent podaje - wynika z wymiarów, a pomyłka lepiej trosdzkę większy niż mniejszy szczególnie jesli w domowych warunkach robiony, ale mniejszy niż srednica na ktorej wykonuje sie otworyh pod sruby oczywiscie;)
narysowac mozesz cyrklem jesli mocno go wbijesz - domyslam sie ze otwor chcesz robic wiertarka i cienkim wiertlem wiec zrob wiekszy z 1-2 mm jesli reszta wymiarow na to pozwala

Chodzi o to że na stronie producenta ARNM188/08 nie ma akurat tego wymiaru, moge brać ten wymiar np. z ARN 188.05?

Tak mozesz 188 to wymiary całkowite głośnika wiec kosze mają takie same tylko różnią sie membraną.

aha, no to to będzie 161,5mm... Otwory wycina stolaż ale czy moge mu zlecić 160mm lub 162mm a w pierwszym wypadku doszlifować papierem ściernym?

Producenci też czasem podają niedokładne wymiary. Ja zawsze sprawdzam mierząc obwód kosza głośnika w miejscu gdzie ma wejść do otworu i dzielę przez 3,14.

można tez uzyc suwmiarki bedzie najdokładniej, ja wycinam z reguly troche za male a potem powiekszam pilnikiem, ale jak wytniesz 1,2 mm za duzy to glosnik ci do srodka nie wpadnie:)

Apczag napisał:
można tez uzyc suwmiarki bedzie najdokładniej
ta zabawka sie nazywa "sufniarka", to tak na przyszłość :P Ja wycinam otwory 1mm mniejsze zewsze można dopiłować pilnikiem, a jak sie za duży wytnie to zakleić jest ciężko :P

Suwmiarka czy sufniarka

Suwmiarka czy sufniarka

Nieźle, nieźle "sufniarka" hehe, Sparco sprawdź może w słowniku najpierw.

Pozdrawiam
Konri

Powrót