• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oznaczenie wyjść transformatora

• Autor wątku Autor wątku pepo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Mam trafo 230V/2x22V jak w prosty sposób oznaczyć początki uzwojeń wtórnych?

yyy ale po co chcesz je oznaczać? Ja jeśli już jakieś kable oznaczam to przyklejam takie ceny sklepowe z opisem co do czego...

Laczysz uzwojenia szeregowo i mierzyc na skrajnych wyprowadzeniach czy napiecia sie zniosly czy zsumowaly jak znisly to odwracasz faze jednego z uzwojen i masz symetryczne 2x22V. Tylko nie zrob zwarcia, wyodrebnic poszczegolne uzwojenia chyba umiesz.

irek napisał:
Laczysz uzwojenia szeregowo i mierzyc na skrajnych wyprowadzeniach czy napiecia sie zniosly czy zsumowaly jak znisly to odwracasz faze jednego z uzwojen i masz symetryczne 2x22V. Tylko nie zrob zwarcia, wyodrebnic poszczegolne uzwojenia chyba umiesz.
Dziekuję irek właśnie o to mi chodziło, nie byłem pewny , więc lepiej zapytać zamin coś sknocę :wink:

Powrót