• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

P&D Audio - Budowa monitorów HI END

Ścianki połączę po przez nakładanie cienkich płyt 3 mm sklejki przełożonych klejem, zastawiam się jeszcze nad tą kanapka tzn. 3 warstwy sklejki grubszy MDF i znów 3 warstwy sklejki nie jestem pewien czy ilość pracy do obliczenia grubości ścianek i ich dopasowanie w wersji kanapkowej przyniesie adekwatną poprawę brzmienia, redukcje dogrywania twardej sklejki nie chodziłoby tutaj o usztywnienie a o dodatkowy tłumik rezonansów sklejki... gdyby tak można było dorwać trochę kompozytu Wilsona :D

Co do forniru nie jestem pewien czy Equilibrium wybiera fornirowane formatek z dwóch stron dla wygody, mam plan odwiedzić ich fabrykę w kwietniu myślę że wtedy rozwieje swoje wątpliwości.

Zastanawiam się nad użyciem Mundorf Msolder SUPREME Silver Gold cyna 9,5% srebra. Co o tym sądzicie ? Bądź WBT 0825. Która będzie lepsza ?

Ostatnia edycja:
Podcięcie frontu od tyłu zawsze dobrze działa na przepływ powietrza . Płyty fornirowane fabrycznie zawsze są fornirowane przeciwprężnie , wiem bo takie dostaje na warsztat

Wysłane z mojego x800+ przy użyciu Tapatalka

Postęp prac:

Fazowanie tyłu frontu + klejenie pierwszej obudowy bez ścianek bocznych

@DukDuk
Bryła kolumny całkiem fajna, lecz widać że nie do końca wiesz co robisz. Nie będę wspominał o gięciu bocznych ścianek na gotowej, pofornirowanej ramie. Namęczysz się z tym pieruńsko. Lecz jak widzę, jak traktujesz ściskami to co już masz, przewiduję że efekt końcowy będzie "wymęczony". Oznacza to pełno niewielkich wad na powierzchni, ubytków itp, itd.

Ścianki połączę po przez nakładanie cienkich płyt 3 mm sklejki przełożonych klejem, zastawiam się jeszcze nad tą kanapka tzn. 3 warstwy sklejki grubszy MDF i znów 3 warstwy sklejki nie jestem pewien czy ilość pracy do obliczenia grubości ścianek i ich dopasowanie w wersji kanapkowej przyniesie adekwatną poprawę brzmienia, redukcje dogrywania twardej sklejki nie chodziłoby tutaj o usztywnienie a o dodatkowy tłumik rezonansów sklejki... gdyby tak można było dorwać trochę kompozytu Wilsona :D

Co do forniru nie jestem pewien czy Equilibrium wybiera fornirowane formatek z dwóch stron dla wygody, mam plan odwiedzić ich fabrykę w kwietniu myślę że wtedy rozwieje swoje wątpliwości.

Zastanawiam się nad użyciem Mundorf Msolder SUPREME Silver Gold cyna 9,5% srebra. Co o tym sądzicie ? Bądź WBT 0825. Która będzie lepsza ?

Jestem stolarzem i twierdzę że takie klejenie pod takimi kątami do ścianki tylnej i przedniej może zakończyć się płaczem . Teoretycznie jest to ratowanie zawałowca na środku ulicy między pędzącymi tirami . Moja rada zjechać front i tył zgodnie z krzywizną profili nakleić sklejki po kolei w kanapkę jak chcesz potem 3ka sklejka na tył , dół i górę ostatnie w kolejności na front . Wysezonować jeden czasem dwa miesiące bo dużo wody wejdzie z klejenia w sklejki . Zostawić milimetrowe naddatki na ostatnich odkrytych krawędziach sklejki . Przeszlifować naddatki i na koniec fornirować

Ostatnia edycja:
No niestety muszę się zgodzić że dałeś tyłka z tym frontem i tyłem kolumny i fornirowaniem ich przed oklejeniem boków. I skup się na rzeczach ważniejszych niż fornirowanie wewnatrz bo jak wpomniał kolega wyżej to tylko bełkot marketingowy wynikający z tego że gotowe płyty fornirowane mają okleine w dwóch stron aby wyrównać naprężenia. Ale to ma znaczenie tylko na powierzchniach płaskich bo przy sklejonej bryle zamkniętej to już nie istotne.

A co to głośników to rewelacyjne przetworniki. Powinno to zacnie grać bez dwóch zdań. Tylko pamiętaj ze aplikacja to 1 warunek do dobrego grania, drugim w mojej opinii jest filtracja a trzecim konfiguracja :) A gdzieś dopiero 10 biżuteria w postaci srebrnych gniazd :)

Nie na temat...
U mnie pierwsze pary tych beryli się już wygrzewają, osłuchują będzie kilka różnych konstrukcji w tym np. małe kompaktowe monitorki na MW16P-4 i potężne 5 głośnikowe potworki :)
efc3f187591ff51a4750472c76f3bb51_1489352227.jpg
f0a295021395e045ab1a50cae854d883_1489352227.jpg

Trzymam kciuki to głośniki zacne i spory zapał do roboty także widze :)

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Co to za plemnik na górze ?
to larwa obcego lub coś w ten deseń:) kolumny będą nazywać się Allien. Ciekawe jest to że aplikacji / komory głośników będą ograniczone do kokonów (obcego) A struktura pomiędzy kokonami będzie tylko stelażem. Głośniki basowe 10cali więc kolumny będą chyba ogromne - budują się dopiero 1 prototypy zobaczymy co wyjdzie :) napewno będą zmiany.
Bardzo przepraszam za zaśmiecanie. Jak autor tematu poprosi to usuńcie wątki OFF

Ostatnia edycja:
Witajcie !

Po dość długiej przerwie wracamy z postępem prac.
Poprosiliśmy użytkownika Seba007 o pomoc przy obudowach.
Trochę trwało zanim dla nas znalazł czas ale w końcu się udało.

Oto postęp prac przy obudowach. Aktualnie musimy wysłać fornir i do Lakierni.

Pozdrawiam
K.D

Ten projekt nigdy nie trafił i już nie trafi do mnie na pomiary. Chłopaki zarzucili tą koncepcję, mimo, że tak na prawdę nawet dobrze nie posłuchali tych głośników ;-).

Jaka szkoda, fajna idea była...
może przy okazji zapytam, z jakim wysoko tonowym korzystnie połączyć Excela magnezowego "18", tak żeby średnie tony były naprawdę wyborne...chciałem do lampki coś fajnego zrobić?

Możesz połączyć z SEAS Excel T25CF-002 .
Ja tak mam i jest pełna synergia dziękowa i wizualna.

W rezultacie kupiłem Jamo Concert 8 / D830 z 17cm excelem magn. za 2400...tanio i przyjemnie :) na razie grają zadowalająco, jak na monitory grają przyzwoicie.
Dłubię 3 way powolutku więc do tego czasu mam spokój ducha ;)

Powrót