• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Płyta DVD-AUDIO

Reakcji
4
Witam mam problem, kupiłem sobie w końcu płytke dvd-audio konkretnie The Corrs " In blue".
Mam dvd Panasonica ra61 i amlituner yamahy 630stke po wrzuceniu plytki pokazuje sie komunikat ,ze to dvd audio ale dźwięk mam stereo.
Jak musi byc podłaczone dvd z amlpitunerem zeby miec 5.1?
Obecnie mam toslinkiem ale te dvd ma dekodery i wyjscie analogowe 5.1 moze ktos ma instrukje do tego dvd po polsku? Czy można przegrać taką płytke na komputerowej nagrywarce dvd?

grzebie w menu i nic musze spróbowa podłaczy to 5.1 analogowo wejscie w amlitunerze jest

DVD-Audio możne pojawić się na wyjściu odtwarzacza tylko w formie analogowej - takie są założenia tego standardu. Podobnie jak SACD, sygnał nie pojawia sie na coax/toslink. Ja mam podłączone analogowo 5.1 do obsługi DVD-A i SACD.

nie mozna przegrac :) bo jak by mozna było to by z neta mozna bylo obrazy plyt sciagnac :) ale za to mozna sciagnas SACD w wav dts ... czy jakos tak :P sam bym chcial miec jakas plytke dvd audio bo mam te audigy 2 ktore obsługuje a jeszcze nie zasmakowałem dzwięku i mozliwosci :D trzeba cos kupic tyle ze mało tego jest ...

Domino, dlaczego oczekujesz po tej płycie dziweku 5.1?
DVD Audio (podobnie jak SACD) nie koniecznie musi oferowac wielokanałaowość.
niemniej jednak sa płyty nagrana wielokanałowo
W zamyśle inzynierów była przedewszystkim lepsza jakosc dzwieku.

No i niestety nie przez SPDIF :-(

Powrót