• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

PA300 - przymiarka

Reakcji
0
Witam.
Noszę się z zamiarem budowy tego o to cuda. Będzie to mój pierwszy wzmak tranzystorowy. Jak narazie sklecałem tylko TDA, STK, różne "proste" układziki itp... Jakieś doświadczenie więc jest(nie licząc pobytu w elektroniku;) jednak nie ukrywam że spore braki w wiedzy istnieją. Interesuje mnie opinia osób które własnymi ręcami budowały i uruchamiały ten wzmacniacz. Chciałbym poznać wasze zdanie na jego temat :) Czy jest to konstrukcja nadająca się na pierwszą tranzystorową w mojej karierze? czy raczej wziąc coś mniejszej mocy? Czy układ jest trudny do uruchomienia? Nie ma problemu z dostępem części? Jakie problemy Was spotykały? Na co zwrócić uwagę, czego sie wystrzegć :] W jakiej sumie się zamkneliście(sam wzmacniacz bez zasilania)? Skorzystałbym rzecz jasna z ogólnie dostępnego schematu płytki(ten w pdfie - mam nadzieje że wiadomo o co chodzi) - niestety cały opis układu jest po Angielsku. Jeżeli ktoś dysponuje jakąś Polską wersja to byłbym wdzięczny. POZDRAWIAM

Jest dostępny polski opis, poszukaj na elektrodzie, widziałem to w pliku .djvu. Jest trochę części w tym wzmacniaczu, mimo to piszą, że jest dość prosty. Sam go składam, ale brakuje mi kilku części, między innymi kondensatorów foliowych 33pF i 47pF, termistora KTY81-122. Kosztowało mnie to ok. 100 zł bez zasilacza i radiatora.

Heh teraz do mnie dotarło że ja tego dziwnego PLUGINA nie miałem i nie było sposobu aby obejrzeć ten plik :) ..dzieki coolombo

[ Dodano: 2004-10-17, 17:35 ]
freudiana, Płytkę sam wykonałeś ?

[ Dodano: 2004-10-17, 17:40 ]
coolombo, Czy to u mnie jest jakiś problem, czy w tym pliku jest tylko 1 strona opisu? Nigdzie nie ma opisanego sposobu uruchomienia wzmacniacza.

Płytkę sam robiłem według wzoru, który masz w zipie znaną już metodą: druk na laserówce i żelazkiem na płytkę :D.

Układ jest średnio prosty, jest sporo części, więc pomyłka jest możliwa.
Jeśli jednak płytka jest dobrze wytrawiona nie ma żadnych kłopotów. Układ startuje "z kopa".

coolombo, Miałem najwyraźniej jakiś problem z infranem bo nie mogłem za cholere przełączyć strony - se zainstalowałem nowego 3.92 i już jest wszystko OK. Patrząc na wasze wypowiedzi powoli zabieram się do pracy :D

Jeśli jest ktoś chętny to mam dostępną bitmape z łądnymi grubymi ścieżkami do PA300. Bitmapa poprawiana przeze mnie

Grzesiu,wiem że głowe Ci znowu kręce ale jeśli byś mógł rzucić mi na maila...obecnie zajmuje sie innym wzmakiem ale kątem oka zerkam na PA300 i skręca mnie,chyba se nie odpuszcze.
PZDR

Podepnę się pod temat, a mianowicie co by się stało jak zamiast mj15003,4 wstwiłbym toshiby 2sc5200 i 2sa1943 dzięki temu można też trochę płytkę zmniejszyć. Co wy na to?

pozdrawiam!

moze zamiast wysylac to dac to na forum lub na jakis serwer? i kto bedzie chcial to sobie sciagnie

Powrót